Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare att parkera fel

Så mycket kostar det att parkera fel i framtiden.

Från och med i juni har kommunen inte längre något avtal med det bevakningsföretag som skött parkeringsövervakningen i Ljusdal.

När kommunstyrelsen hade sammanträde på torsdagen berättade samhällsutvecklingsförvaltningens chef Stig Olson att det inte är realistiskt att kommunen anställer någon.

Det verkar också vara svårt att få till en hållbar lösning med att låna parkeringsövervakare av annan kommun.

– Det som vi tittar på nu är att samordna det här på något sätt med kommunens bostadsbolag Ljusdalshem, säger Stig Olson.

Så frågan är om någon kommer och kräver parkeringsböter – åtminstone till en början – sedan kommunen höjt avgiften för felparkering.

Hur dyrt det ska vara att felparkera i Ljusdal diskuterades länge i kommunstyrelsen.

Leif Hansen (SRD) ville behålla nuvarande nivå på p-böterna, det vill säga 200 kronor om man stannar eller parkerar i strid med allmänna trafikregler (till exempel för nära korsning) och om lokala trafikföreskrifters parkeringsförbud inte följs, till exempel brott mot tvåtimmarsregeln.

Hansen ville också behålla 300-kronorsboten för brott mot stoppförbud och 500 kronor för den som felaktigt parkerar på parkeringsplats för rörelsehindrade.

Marie-Louise Hellström (M) hade en liknande inställning men såg ändå ett värde att höja felaktig vistelse på rörelsehindrades parkering till en tusenlapp.

Majoriteten ansåg dock att det behövs viss höjning när det är gratis att parkera i Ljusdal och att det därför behövs både bot och bevakning så att inte möjligheten missbrukas av långtidsparkerare.

Så beslutsförslaget från kommunstyrelsen, som med största sannolikhet antas av kommunfullmäktige, är att felparkering enligt trafikreglerna och brott mot lokala trafikföreskrifter innebär 300 kronor i p-bot, brott mot stoppförbud 500 kronor och nämnda felparkering på plats för rörelsehindrade 1 000 kronor.

De belopp som nu går vidare till kommunfullmäktige följer den rekommendation som kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott gav i november i fjol.

Kommunfullmäktige hade ärendet uppe i december i fjol men återremitterade det till kommunstyrelsen för otillräcklig beredning om vad bevakningsbolaget får av den tilltänkta höjningen.

Den frågan är nu inte aktuell eftersom kommunen söker ny lösning och tänker ge fast timbetalning till den som tar över parkeringsbevakningen.