Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare att bygga ut i glesbygd

Nu när fiberutbyggnaden är klar i centralorterna kommer Ljusnet att fokusera på deras tätbefolkade närområden. Men i glesbefolkade byar blir utbyggnaden svår utan bidrag.

Annons

– De pengar som kunderna kan tänka sig att betala i anslutningsavgift räcker inte till när vi kommer ut på byarna. Det går inte ihop ekonomiskt, säger Per Eriksson, verksamhetsansvarig för Ljusnet.

Enligt en analys kommer det att krävas cirka 95 miljoner kronor för att genomföra en täckning på 90 procent i Ljusdals kommun. En del av dessa hoppas man få från svenska landsbygdsprogrammet, som ska bidra till företagsutveckling och en modern landsbygd. Men av 37 bidragsansökningar för fiberutbyggnad i glesbefolkade byar under 2013 räckte bidragen bara till tre, och de byggdes ut under 2014.

Landsbygdsprogrammet för 2014-2020 granskas nu av EU-kommissionen och förväntas bli godkänt i april 2015. I det har man har ökat budgeten för bredbandsutbyggnad till totalt 3,25 miljarder kronor. Men det betyder inte att Ljusdals kommun kan få pengar till alla sina projekt. Det är många byar som efterlyser bredbandsutbyggnad.

– Vi skulle behöva 50 miljoner i bidrag. Indikationen är att vi kanske får 15 miljoner, och då måste man prioritera. Vi för också en dialog gemensamt i länet om strukturfonderna på Tillväxtverket, där det kommer en ny period nu. Vi hoppas få besked i januari-februari om kan finnas bidragspengar där.

Per Eriksson tror att de områden i kommunen där avstånden mellan hushållen är stora kommer att bli tvungna till egna insatser för att få bredband via fiber.

– Det är inget roligt att prata med en by och tala om att det blir för dyrt hela byn. Då måste vi försöka hitta andra lösningar, kanske att de gräver mer själva. Det är den stora kostnaden. Vi kommer nog att få se mer sådana lösningar.

Men i flera närområden till centralorterna kommer Ljusnet att satsa på att bygga ut fiber utan bidrag nästa år. Det handlar framför allt om områden där det är tätare mellan husen, enligt Per Eriksson.

– Det blir en liten utmaning ekonomiskt, för det förutsätter att vi får många med oss. Det har gått bra hittills och vi hoppas att intresset är lika högt framöver.

Invånarna i ett tiotal byar har fått brev innan jul, bland andra Tallåsen, Grophamre, Heden, Sjöbo, Kaven, Måga, Rolfhamre, Hybo, Korskrogen, Ygskorset, centrala Ramsjö, Letsbo och Hedsta.

– Vi kommer att gå ut med upphandlingar under vintern och börjar bygga när kälen släpper i backen. Vissa kommer vi att kunna ansluta under sommaren och andra under november-december. Det är ett jättestort projekt.

Annons