Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare att åtgärda vattenskador

Kostnaderna för att reparera vattenskador i hemmen ökar.
Trots att antalet skador ligger kvar på samma nivå.
– Fler lägger mer pengar på lyxigare kök och badrum, som också kostar mer att återställa, säger Susanne Fagerberg, skadeexpert på Länsförsäkringar.

De senaste tio åren har antalet inrapporterade vattenskador till landets försäkringsbolag legat på ungefär samma nivåer. Däremot har kostnaderna för att återställa skadorna stigit märkbart de senaste åren. Både Länsförsäkringar och Folksam har märkt av utvecklingen.

– I dag satsar folk som renoverar även mer på kakel och klinkers i våtutrymmen, vilket driver upp kostnaderna, säger Karl-Eric Larsson, byggteknisk chef på Folksam.

Men Susanne Fagerberg berättar att det finns några enkla knep att ta till för att förebygga eventuella vattenskador.

– Det viktigaste är att regelbundet kontrollera bostadens vattenmätare och husets vatten- och avloppsledningar, säger hon.

Det finns flera olika branschstandarder som måste följas när våtutrymmen byggs, och som tillsammans ska göra att antalet skador blir färre. Men hittills har strängare regler inte gett avtryck i statistiken, eftersom majoriteten av vattenskador uppkommer i äldre bostäder.

– Men förhoppningen är att det ska bli färre vattenskador i framtiden, säger Folksams byggtekniska chef.