Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare att åka med X-trafik

Priset på ett månadskort mellan Ljusdal och Bollnäs höjs med cirka 60 kronor. Det blir resultatet av att X-trafik beslutat att höja sina priser med fem procent från den 28 september.

– Det här är en prisjustering vi gör för att matcha kostnadsökningarna, säger Matts Hildebrand, vd för X-trafik.

Senast X-trafik höjde priserna var i juni 2009. Efter det har kostnaderna för kollektivtrafiken ökat med 5,5 procent. Samtidigt noterade X-trafik i slutet av juni att rekordmånga reser med kollektivtrafiken.

– Intäkterna ökar, det gör de. Men intäkterna per resa ökar inte, säger Matts Hildebrand.

Förklaringen till det är att allt fler väljer de billigare biljettalternativen, som reskassa, månadskort och att betala sina resor via internet. I dag är det endast 18 procent av resenärerna som är kontantkunder.

För att ytterligare minska kontanthanteringen för personalen höjs priserna vid köp av enkelbiljetter kontant ombord på bussarna och tågen med 10 kronor för vuxna och 5 kronor för barn och ungdom.