Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyra datorer i skolan

I Hudiksvall kostar elevdatorerna hälften så mycket som i Söderhamn.

Leasade datorer, service och dyrt datanät är kostsamt för Barn- och utbildningsförvaltningen

Elevernas datorer i Söderhamns kommun kostar ungefär dubbelt så mycket som liknande datorer i grannkommunen Hudiksvall. Det beror till stor del på att elevdatorerna leasas i Söderhamn. För en normal bärbar dator betalar Barn- och utbildningsförvaltningen en årshyra på 3 951 kronor per år, då ingår service men ingen försäkring. Det kan jämföras med Hudiksvalls engångsutgift på knappt 3 000 kronor per dator.

Sett under en treårsperiod blir skillnaden tydlig. Totalkostnaden för en leasad dator blir då 11 853 kronor att jämföra med Hudiksvalls lösning som totalt kostar ungefär 6 000 kronor med driften inkluderad.

- Det är som att jämföra äpplen med päron. Det känns inte juste att jämföra deras kostnader med våra, men det är bra att peka på. Vi tittar på kostnaderna hela tiden. Och det är klart att vi sneglar på Hudiksvalls lösning, säger Erik Björk, it-samordnare på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Genom köp av datorer går man miste om servicen på dem, men under de tre år som gått har bara ett 15-tal datorer gått sönder av totalt drygt 300 i Hudiksvall.

För att ytterligare pressa kostnaderna har Hudiksvall valt att utrusta datorerna med operativsystemet Linux, som är gratis och befriat från virusattacker. Programmen i datorn är också fria, det gör att kostnaderna kapas med minst en fjärdedel.

Enligt Erik Björk är det inte bara att gå över till Linux. Då måste datakompetensen höjas och program bytas ut.

- Att hoppa till något nytt kräver mycket. Men det kanske vi ändå gör när avtalen ska omförhandlas 2013. Vi ska naturligtvis förvalta pengarna på bästa sätt, säger Erik Björk.