Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr utredning om falska barnbarn

Telefonanalyser kan vara viktiga bevis, men polisen måste betala för informationen.

Annons

Just nu pågår rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot två män som åtalats för grova bedrägerier och bedrägeriförsök. Brottsoffren är drygt 130 äldre i Hälsingland och hela landet.

Bland bevisningen finns omfattande analyser av telefon- och datatrafik, mobiltelefoner och abonnemang. Männens privata telefoner, och de platser de har varit på, har jämförts med varifrån samtalen till åldringarna har ringts.

Enligt polisen har 35 olika telefonnummer använts för att begå brotten. I mobilen som en av männen hade när han greps fanns ett sim-kort som också har använts i andra telefoner. Genom att följa i telefonernas digitala spår har en kedja av telefoner och sim-kort granskats.

Men det har kostat både tid och pengar. Utredningen kring de "falska barnbarnen" har gett Gävleborgspolisen extra kostnader på 245 000 kronor. Det handlar bland annat om omkring 75 000 kronor för övertidsarbete. Den största posten, 140 000 kronor, har dock gått till telefonoperatörer som tagit fram informationen till teleanalyserna.

– Det är mycket pengar, helt klart, men vi har inget val. Vi har en skyldighet att betala för den tjänsten.

Det säger Pär Rooth, tidigare ekonomichef och numera tillförordnad stabschef vid polismyndigheten i Gävleborg.

Brottsoffren finns över hela landet, men utredningen har skötts från Hudiksvall. Därför läggs kostnaden på Gävleborgspolisen, där man har budgeterat för liknande utredningar som en särskild händelse.