Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr solel inget för Söderhamn

Elström producerad av solceller intresserar inte i Gävleborg. Endast fem ansökningar från länet har hittills noterats hos länsstyrelsen, ingen av dem är från Söderhamn.

Från och med 1 juli i år har den som vill omvandla solljus till likström via solcell möjlighet att få ända upp till 60 procent av investeringskostnaden i bidrag. Bidraget gäller för installationer som påbörjats 1 januari 2009 till 1 januari år 2011.

Under de knappa tre månader som gått efter introduktionen av det nya stödet har totalt fem ansökningar kommit till länsstyrelsen. Tre av dem är från Gävle, en från Hudiksvall och en från Bollnäs. Ingen är från Söderhamn.

Totalt omfattar ansökningarna investeringar på 1 347 060 kronor.

Inga av ansökningarna har ännu beviljats.

Aktörer i branschen är inte förvånade över det klena intresset:

- Det finns ingen marknad för solel. Tekniken är fortfarande för dyr och vi har för få soltimmar i Sverige för att det ska bli lönsamt. Priserna faller visserligen, men det tar även med bidrag cirka 20 år innan investeringen har betalat sig. Dessutom sätter svensk lagstiftning stopp för möjligheten att köra ut strömmen på nätet gratis, säger Olov Östlund, DT Micro Computer Systems AB i Trönö.

Han tror att stödet kommit till mest för att öka intresset för utvecklandet av ny teknik på området, med lägre priser som följd.

Hos TO Hemprodukter i Söderhamn säljer man i huvudsak solceller till sommarstugor i skärgården där elnätet inte är utbyggt. Det rör sig då om små anläggningar, där kostnaden för solcell och utrustning går loss på cirka 15 000 kronor.

Intresset för solfångare, som värmer vatten, har däremot varit stort. Bara i Söderhamn finns ett flertal anläggningar, bland annat på idrottsplatser.