Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr S-politik för Bollnäs

Det är hög tid för kommunalrådet Olle Sträng Nilsson (S) att klargöra om han stöder de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Gävleborg.

Arbetslösheten stiger dramatiskt i vad som klassas som den värsta finansiella krisen i mannaminne. Det skapar oro, både för den som förlorat sitt arbete och för den som undrar om det egna jobbet får vara kvar. När situationen är så allvarsam krävs det ett flertal reformer för att stimulera arbetsmarknaden och göra det billigare att anställa.

Regeringen har sedan maktskiftet 2006 drivit igenom ett flertal reformer som syftar till att stärka arbetslinjen. Arbetsförmedlingens uppdrag har renodlats och matchningsprocessen har förbättrats. Det har blivit billigare att anställa, särskilt dem som normalt har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Jobbskatteavdraget har gjort det lönsamt att gå från bidrag till arbete och arbetslöshetsersättningen har åter blivit den omställningsförsäkring som den är tänkt att vara.

Den sänkta arbetsgivaravgiften har varit en viktig reform för Gävleborg som under en längre tid tampats med hög arbetslöshet. Den generella nersättningen av arbetsgivaravgifter på 1 procent har minskat utgifterna för Gävleborgs kommuners anställda med totalt 64 miljoner kronor år 2009, enligt riksdagens utredningstjänst. Det är en mycket kraftig reducering av arbetsgivaravgifterna som är välbehövlig inte minst i kristider.

Ser vi till Bollnäs kommun så minskar kommunen sina arbetsgivaravgifter med 7,5 miljoner kronor till följd av nersättningen. Det är 7,5 miljoner kronor som kommunen i stället kan satsa på skola och omsorg. Det är därför anmärkningsvärt att de socialdemokratiska riksdagsledamöterna vill ta bort sänkningen av arbetsgivaravgifterna för kommunerna i Gävleborg. Detta skulle innebära en chockhöjning av arbetsgivaravgifter och till följd av detta en oundviklig massuppsägning av kommunanställda.

Vidare har regeringen vidtagit en rad viktiga åtgärder för att underlätta för unga personer att få ett arbete. En åtgärd för att göra ungdomar anställningsbara är den särskilda sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga. Nersättningen av arbetsgivaravgifter för unga minskade med cirka 48 miljoner kronor för kommunerna i Gävleborg. För Bollnäs innebär detta en sänkning med 4,8 miljoner kronor. Även denna sänkning är de socialdemokratiska riksdagsledamöterna emot. De vill i stället införa en ungdomsskatt som gör det dyrare att anställa ungdomar.

Det är hög tid för kommunalrådet Olle Sträng Nilsson (S) att klargöra om han stöder de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Gävleborg. Vill Nilsson göra det dyrare för kommunerna att anställa ungdomar och vill även han ta bort den generella sänkningen av arbetsgivaravgifterna? Det skulle kosta Bollnäs kommun närmare 12,3 miljoner kronor per år. Något som måste tas på största allvar av kommuninvånarna.

Tomas Tobé (M)

riksdagsledamot

Gävleborgs län

Ingvar Persson (M)

oppositionsråd

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel