Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyr nota hotar i Arbrå

De ovårdade byggnaderna vid Bondegatan i Arbrå kan bli ett fall för mark- och miljödomstolen.
Om inga ytterligare åtgärder vidtas hotas fastighetsägaren av ett vite på 10 000 kronor – varje månad.

Redan i slutet av förra året beslutade kommunens miljö- och byggnämnd om ett föreläggande kring de angivna bristerna.

Fastighetsägaren Gilmar Daagarsson från Kilafors fick ett halvår på sig att åtgärda de fel som en underhållsutredning pekat på i byggnaderna.

Det handlar om två hus som en gång hade en central roll i Arbrås historia, Arbrå Wärdshus och Handelsbankens gamla kontor.

Men miljö- och byggnämndens ordförande Bo Lindgren (S) är inte nöjd med det ägaren gjort hittills.

– En del har hänt, men inte särskilt mycket. Det verkar inte som han klarar det på egen hand. Husen ser fortfarande sjaskiga ut på utsidan, säger Bo Lindgren.

Samhällsbyggnadschef Kjell Petersson har nu skickat en inbjudan till Gilmar Daagarsson om ett nytt möte om byggnadernas skick.

– En skriftlig kallelse är vårt enda sätt att kommunicera på eftersom han inte tycks ha någon telefon, säger Bo Lindgren.

– Vi vill stämma av läget för att se om det är möjligt att före halvårsskiftet få byggnaderna i ett skick som är godtagbart.

Men om inga nya åtgärder redovisas inom utsatt tid kan det bli aktuellt att hos mark- och miljödomstolen begära att ett så kallat månatligt vite på 10 000 kronor utdöms.

Kravet innebär alltså att ägaren får betala det beloppet för varje månad som inget görs. Det är en påtryckning som miljö- och byggnämnden hoppas ska vara tillräcklig.

Det var för nästan två år sedan som invånare i Arbrå kontaktade kommunen om det bristfälliga skicket. Och i början av förra året skärptes tonen ytterligare. Samtidigt begärde miljö- och byggnämnden in nya yttranden från fastighetsägaren.

– Vi är fast beslutna om att detta ska åtgärdas nu. Förfallet är en skamfläck för Arbrå, förklarade Bo Lindgren.

Gilmar Daagarsson har inte gått att nå för någon ytterligare kommentar. Tidigare har han hävdat att han försökt underhålla husen, men att dessa utsatts för upprepade vandaliseringar.

Men Bo Lindgren tror inte att renoveringar skulle innebära några oöverstigliga kostnader för ägaren.