Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dykning efter signalkräftor

På fredagen gjordes nya dykningar efter signalkräftor i Dellensjön. Syftet var att se om signalkräftan har spridit sig. Fiskeriverket och Naturvårdsverket ställer 15 miljoner till förfogande för åtgärder som gynnar flodkräftan, men i stora sjöar som Dellen är det inte lätt att göra något åt problemet.

Man vet att det finns signalkräftor i södra Dellen, men inte om de har spridit sig. Dykarna Tommy och Kalle Odelström börjar därför med att göra ett försök i sundet mellan Södra och Norra Dellen. Tommy Odelström, lärare i miljövetenskap vid Mälardalens högskola, är kräftexpert med många års erfarenhet och han berättar att Dellensjön inte är en idealisk miljö för flodkräftan, men det är ändå angeläget att få bort eller begränsa förekomsten av signalkräftan. Det är dock ingen lätt uppgift, för sjön är alldeles för stor för att fiska ut signalkräftor, vilket man kan försöka i mindre sjöar. I Hasselasjön till exempel verkar man ha lyckats.

För att rädda flodkräftan har Fiskeriverket och Naturvårdsverket under perioden 2008 till 2013 avsatt 15 miljoner kronor till åtgärder. Pengarna ska användas till att förbättra miljön för flodkräftan, restaurera vatten, inventera och kartlägga kräftsituationen samt utrota vissa illegalt utsatta signalkräftbestånd. Signalkräftan är bärare av kräftpest som har drabbat den svenska flodkräftan hårt.

– Flodkräftbeståndet har nästan halverats. Det ser riktigt illa ut i länet, säger Christer Örn på länsstyrelsen.

Han välkomnar åtgärdsprogrammet och hoppas att det finns lokalt intresse och idéer för att rädda flodkräftan.

Men först och främst måste man veta mer om hur kräftsituationen ser ut. Dykarna hittar ingen signalkräfta i sundet och inte heller i Stömnesjön där man tidigare i år har hittat pestsmittade flodkräftor. Troligen har hela flodkräftbeståndet slagits ut i sjön och Stömneån. det är intressant att dykarna inte har hittat några kräftor över huvud taget, säger kommunens fiskvårdare Stefan Sandin.

– Man kanske kan göra ett litet försök där och sätta ut ett 10-tal flodkräftor. Sedan får man se om de klarar sig.