Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dunder från Bollnäs firade 25 år av återvunnen baltisk frihet

På lördagen vajade Estland, Lettlands och Litauens flaggor återigen på Norrmalmstorg i Stockholm. Vid 79 tillfällen under 1990 och 1991 samlades människor under måndagar för att manifestera för Baltikums frihet, en kamp som till sist ledde till återvunnen självständighet för de ockuperade länderna.

– Jag är här för att fira att det är 25 år sedan Estland, Lettland och Litauen blev fria. Jag minns det särskilt eftersom jag i april 1991 åkte jag över för Bollnäs kommun till Lettland för att knyta vänortskontakt för Bollnäs, berättar Bollnäsbon Hans Dunder som var på plats.

Läs mer: Glöm inte Baltikums moderna Askungesaga

Orten Dunder reste till var Ogre. En kommun med ca 26 000 invånare tre mil sydost om Riga som idag är en av Bollnäs sex vänorter. Och resan i april 1991 när historien inte var given och Lettland bara kunde drömma om att gå med i både EU och Nato fick betydelse inte bara för Bollnäs utan även för Dunder och Ogre.

– Det ledde så småningom om att vi, tre svenska grabbar, startade ett företag där. Sågverket är fortfarande ”up and running” i Lettland. Från början fanns ingenting, varken finanser eller försäkringar.

– Denna enorma resa som de har gjort på de här 25 åren den är otrolig och så härlig att se. Då vill jag vara här och delta i det här 25-årsjubileumet.

Minnesdagen firades med tal av de två kvarvarande grundarna till Måndagsmötena, Gunnar Hökmark (M) idag Europaparlamentariker och Håkan Holmberg, politisk chefredaktör UNT. Dessutom talade Merle Pajula, Estlands ambassadör, Žygimantas Pavilionis, energiambassadör från Litauen, Sirle Sööt, ordförande i Sverigeesterna.

Gunnar Hökmarks tal kan ses via appen periscope. Intervjun med Dunder, samt bitar ur tal och uppträdanden finns i filmklippet ovan.

Intresserad av Säkerhetspolitik, östersjöområdet och vad som händer med energipolitiken? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar