Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla roller för kommunchef

Kommunchefen Kjell Öhrström tar över som chef för barn- och utbildningsförvaltningen – också.

I början av mars kom beskedet att Inga Malm skulle sluta som chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Bollnäs – och i stället få en nyinrättad tjänst som demokratisamordnare i kommunen.

Den sista mars lämnade hon tjänsten som högsta chef inom skolan, men någon efterträdare har inte utsetts. I stället tar nu kommunchefen Kjell Öhrström över som tillförordnad förvaltningschef – vid sidan av tjänsten som kommunchef.

– Det är en interimistisk organisation, som vi får se hur länge den ska gälla. Jag räknar med att det blir året ut som längst, säger han.

Under tiden räknar Kjell Öhrström med att det ska visa sig hur det kommande förslaget till en ny politisk organisation från 2015 ser ut – och hur det påverkar förvaltningen:

– Det nya utbildningsförbundet i Hälsingland kommer också att påverka ledningsorganisationen för gymnasiet och vuxenutbildningen i Bollnäs.

Idén till den tillfälliga lösningen kommer från kommunchefen själv:

– När jag plockade Inga Malm till en annan syssla, måste luckan täckas.

Nu får de två biträdande förvaltningscheferna – Eva Eklund för för- och grundskolan och Tommy Lindvall för gymnasiefrågor och nämnden för lärande och arbetes verksamhet – ta större ansvar och tituleras skolchefer.

– Min roll är framför allt förvaltningsövergripande frågor, som är relaterade specifikt till skolan, säger Kjell Öhrström. Vi ska bilda en liten grupp, där jag regelbundet träffar tekniske chefen Anders Aune (med ansvar för lokalfrågor) – och plockar tjänstemän från barn- och utbildningsförvaltningen och kommunstyrelseförvaltningen, som kan variera från fall till fall.

Syftet är att ta fram bättre tjänstemannaunderlag för politikerna inför kommande beslut i skolfrågor.

– I dag är det inte tillräckligt beskrivet vad som händer med friställda lokaler, om till exempel program flyttas från Heden till Torsberg – vilka investeringskostnader det leder till och vad som händer med lokalerna som lämnas.

Kommunchefen vill inte kalla den tillfälliga lösningen för tvångsförvaltning.

– Men det behövs ett kommunkoncernperspektiv på de här frågorna. Det är viktigt att hålla ihop kommunkoncernen.

Får du dubbel lön nu?

– Nej, inte en spänn mer. Lönen är fortfarande 75 000 kronor i månaden, med vd-lönen från Bollnäs Stadshus AB inräknad.