Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla fall av människohandel

Paret nekade till brott, men häktades för människohandel.

Annons

Två salar i Hudiksvalls tingsrätt upptogs på fredagen av förhandlingar som rörde människohandel. I en rättssal häktades en 39-årig man och en 35-årig kvinna. De misstänks för människohandel som ska ha skett i södra Hälsingland i fjol.

Fallet liknar rättegången om människohandel som samtidigt pågick i rättssalen intill.

– Det rör sig om bärplockare, säger åklagare Ylva Johansson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. I princip handlar det om samma sak.

Den rättegången rör tre bärplockare som ska ha lurats från Bulgarien till Söderhamn med falska löften. De ska inte ha fått tillräcklig ersättning utan i stället ha utsatts för våld och hot för att de skulle arbeta mer.

Dessutom tycks de två häktade vara släkt med de åtalade i rättegången. Men det finns också skillnader. I det nya fallet ska ännu fler personer ha drabbats, och redan i fjol startade en utredning. Polisen höll då förhör med en del drabbade.

– Men när målet väl kom till oss var de redan hemskickade, säger Ylva Johansson.

Nu har fallet alltså tagits upp igen och det misstänkta paret greps i tisdags i rätten, där de var på plats för att närvara vid en misshandelsrättegång. De ska nu vara inlåsta i häktet under utredningen för att inte kunna förstöra bevis eller fly. Åklagaren har fyra veckor på sig att väcka åtal mot dem.