Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla fall av människohandel

Paret nekade till brott, men häktades för människohandel.

Två salar i Hudiksvalls tingsrätt upptogs på fredagen av förhandlingar som rörde människohandel. I en rättssal häktades en 39-årig man och en 35-årig kvinna. De misstänks för människohandel som ska ha skett i södra Hälsingland i fjol.

Fallet liknar rättegången om människohandel som samtidigt pågick i rättssalen intill.

– Det rör sig om bärplockare, säger åklagare Ylva Johansson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. I princip handlar det om samma sak.

Den rättegången rör tre bärplockare som ska ha lurats från Bulgarien till Söderhamn med falska löften. De ska inte ha fått tillräcklig ersättning utan i stället ha utsatts för våld och hot för att de skulle arbeta mer.

Dessutom tycks de två häktade vara släkt med de åtalade i rättegången. Men det finns också skillnader. I det nya fallet ska ännu fler personer ha drabbats, och redan i fjol startade en utredning. Polisen höll då förhör med en del drabbade.

– Men när målet väl kom till oss var de redan hemskickade, säger Ylva Johansson.

Nu har fallet alltså tagits upp igen och det misstänkta paret greps i tisdags i rätten, där de var på plats för att närvara vid en misshandelsrättegång. De ska nu vara inlåsta i häktet under utredningen för att inte kunna förstöra bevis eller fly. Åklagaren har fyra veckor på sig att väcka åtal mot dem.