Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt så många granbarkborrar

På många håll vaknar nu de skadliga granbarkborrarna till liv och i Hälsingland ser de ut att bli dubbelt så många som i fjol.

Hösten 2013 blev en stormig historia.

I december förra året kunde många skogsägare i Hälsingland konstatera att skadorna blivit omfattande efter stormen Ivar. Stora ytor skog jämnades med marken, framför allt i de norra delarna av landskapet.

Och nu är det hög tid att få undan vindfällen för att förhindra att granbarkborren får fäste, en liten skalbagge som kan orsaka stora skador och ekonomiska förluster.

– De lägger ägg i de färska vindfällena i skogen. Men lyckas man få ut dem nu så kommer ju årets avkomma att följa med till industrin och dödas där, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen.

Under försommaren har granbarkborren sin så kallade svärmning, när den letar efter en plats att föröka sig på.

I år kan vi räkna med betydligt fler än förra året.

– Det är dubbelt så många som 2013 och det beror bland annat på allt färskt virke efter stormarna. Men även vädret spelar roll, säger Nils Frank, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Gävleborg.

Men att det går framåt för granbarkborren efter stora stormar är inget ovanligt: efter stormen Gudrun fick den lilla skalbaggen en tiofaldig ökning på flera håll. Det viktigaste nu är framför allt att få ut granvirket ur skogen, menar han.

Mest effektivt är det att transportera bort det senast tio veckor efter svärmningen, men allra senast 1 juli enligt lagkrav.

– Det gäller granvirke som är färskt, som fortfarande har vit innerbark och gröna barr brukar man säga. Har man gamla vindfällen så ska man låta dem ligga eftersom de gynnar granbarkborrens fiender, säger Nils Frank.

För att hålla ett öga på granbarkborrens utveckling, har Skogsstyrelsen nu påbörjat sin årliga övervakning av svärmningen och placerat ut fällor i de svenska skogarna. I Hälsingland finns fällor på fyra platser: Vattrång, Furuberg, Norrbo och Arbrå.

Var det finns flest borrar varierar, men som regel ökar de mest i de riktigt stormdrabbade områdena. Genom att uppdatera om fångsten på hemsidan, kan Skogsstyrelsen ge skogsägare en hint om hur många veckor de har på sig att få ut skadat virke ur skogen.

– Äger man skog ska man först och främst gå ut och kolla efter vindfällen nu. Om granbarkborrarna hinner föröka sig för mycket så kan de i längden också ge sig på levande, stående granar. Det är inte så kul, konstaterar Gunnar Isacsson.