Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelmördare överklagar beslut

Dubbelmördaren Helmer Ljus fortsätter att kämpa för tidsbestämt straff. Nu är han beredd att behandlas för alkoholproblematik.

Helmer Ljus, 83 år, är Sveriges äldste livstidsdömde fånge och har dömts för två mord. Han dömdes mot sitt nekande för att 1999 ha mördat sin rörelsehindrade granne i Ljusdal med flera knivhugg.

Innan det dömdes han till elva års fängelse för att i berusat tillstånd ha yxmördat en man i Delsbo 1988.

Helmer Ljus sitter på anstalten Saltvik i Härnösand. Han har avtjänat nära 13 år efter livstidsdomen och vill att den omvandlas till ett tidsbestämt straff. För tre veckor sedan avslog domstolen hans begäran.

Bland annat pekade Örebro tingsrätt på Rättsmedicinalverkets utredning från 2009 som slog fast att återfallsrisken är hög och att han avböjt behandling för sina alkoholproblem.

Nu överklagar Ljus och hoppas att hovrätten ska göra en annan bedömning. Han framhåller att det var flera år sedan han erbjöds behandling. Om anstalten nu skulle erbjuda honom hjälp skulle han ta emot den.

Ljus anser att domstolen inte tagit tillräcklig hänsyn till hans ålder och nedsatta hälsotillstånd. Han framhåller också att han i fängelset inte agerat så att man kan befara återfall i allvarlig brottslighet.

Ljus är uppvuxen i missbruksmiljö och placerades på ungdomsvårdsskola. Han bodde i Delsbo och senare i Ljusdal och har flera gånger dömts till fängelse, bland annat för olovlig sprittillverkning och grov misshandel.

Frågan om hans framtid går nu vidare till Göta hovrätt.