Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du ska inte tro det blir sommar...

Alla bönder är inte beteslösa. Alla är inte lata. Det finns de som anstränger sig för djurens skull.

Sedan Astrid Lindgren gick ur tiden är det alldeles tyst om djurens väl och ve. Per Andersson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, föreslog den 9 juni i Ekot på morgonen och i Aktuellt på kvällen att kossorna inte ska få gå ut. Samma dag som vår gård beställde en robot av Alfa Lavals försäljare som var på besök.

På vår gård finns 70 kor – sammanlagt 200 djur med kalvar och ungboskap. Vi har beten så det räcker. Här är innehållet anpassat efter säcken.

Veterinär Johan Beck-Friis var också med i inslaget på Aktuellt. Jag har studerat hur korna håller på. Skulle kunna skriva en smärre avhandling om det. Vi har flera fållor som vi växlar mellan. När de får en ny fålla blir det extra spring i benen.

Kor tycker mycket om sol. Blir det för varmt går de in. De tycker om fint regn. Inte om ihållande och hårt. De är precis som människor. När det blåser går de in. Det fina i kråksången är att de kan välja hur de vill ha det. Vara inne eller ute. Så underbart att se. Och så härligt att känna att de har det bra.

I år släpptes korna ut 22 maj. Gick förvånansvärt lugnt tillväga. De hann inte vara ute länge innan några kor började beta i gräset. Mulens verk. Ihärdigt och nära. Ett ljud som måste upplevas. Jag filmade det hela.

Veterinären Johan Beck-Friis höll inte alls med Per Andersson. Kor måste ha motion och nya synintryck. Det är klart som korvspad att en ko som får röra på sig, som får vara ute i friska luften och som får i sig solens D-vitamin har lättare kalvningar. All vetenskaplig litteratur pekar på det.

En människa som aldrig ser solen får rakitis. Per Anderssons motiv för att hålla korna inne är att de skiter där de äter ungefär. Han har så lite mark att korna trampar sönder. Det är där klöven klämmer. Per Andersson har 130 kor. Han har helt enkelt förbyggt sig och nu ska Sveriges kor få lida för det. Han sa att det kan bli problem med roboten om korna får gå ut.

Han visste om djurskyddslagen när han byggde. Han har själv försatt sig i situationen sa Johan Beck-Friis. Ändå lobbar han nu hårt för att få hålla korna inne året om. All sagolitteratur med bilder på kor skulle bli förljugen om korna framgent ska vara inne.

I Elsa Beskows Sagan om den lilla gumma står det: Och så hade hon en liten ko som sa MUUUU med bild på en vacker ko i hagen. Den har jag läst om och om igen för mina barn och barnbarn. Så förljuget allt skulle bli om inte dikt och verklighet framgent får gå hand i hand.

Varför startade Per Andersson Sveriges Mjölkbönder? Det lät dessvärre i inslaget som Per Andersson pratade för alla Sveriges bönder. Att alla vill hålla korna inne. Väl värt att påpeka: Det gjorde han alltså inte! Alla är inte beteslösa. Alla är inte lata. Det finns de som anstränger sig för djurens skull.

Helena Palén Olofsson

Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel