Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du och ditt företag kan också göra skillnad

Vi hoppas att även du och ditt företag vill vara med och ge en bra start i arbetslivet för en ung människa? Dels för att förbättra möjligheterna att få ett arbete och dels för att underlätta för en arbetsgivare att anställa.

Järvsö Sparbank (en del i Hudiksvalls Sparbank) har tillsammans med Swedbank Ljusdal tagit beslut att vi vill göra skillnad. För dagen har vi fokus på arbetslösheten hos våra ungdomar, en av vår tids kanske viktigaste fråga att komma till rätta med.

Unga Jobb är namnet på ett projekt som Sparbankerna tillsammans med Swedbank driver för att minska ungdomsarbetslösheten. Syftet är att hitta dolda jobb och ge ungdomar verktygen för att ta ett kliv in på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten väntas nå rekordhöga nivåer nästa år, och ungdomarna är fortsatt hårt drabbade. Arbetslösheten bland ungdomar var 22,6 procent i Ljusdal vid årsskiftet 09/10. Och ungdomar har ofta varken jobb eller pengar. Ungdomar som inte är etablerade på arbetsmarknaden har nämligen svårt att kvalificera sig för a-kassa.

Risken för utanförskap, att hamna i fel sällskap eller drabbas av handlingsförlamning är mycket stor. Konsekvenserna för samhället blir i dessa fall stora – både när det gäller kostnader men också där olika former av svårigheter skapar onödigt lidande. Det är viktigt att alla goda krafter hjälper till i arbetet med att välkomna ungdomarna in i vuxenlivet och i vårt samhälle. Den kostnad för samhället för det utanförskap som kommer med en 25-procentig arbetslöshet i den yngre generationen är oacceptabel. Inget företag som säger sig vara mån om samhällsutvecklingen kan stillatigande se på när allt fler ungdomar börjar sitt vuxenliv i arbetslöshet. Därför vill vi nu prova en ny metod för att bidra som motor lokalt i jobbet med att vaska fram nya jobb.

Tröskeln in på arbetsmarknaden är för hög. Vi hoppas kunna kapa den något genom att engagera våra företagskunder och andra företag och företagare på orten. Vi tror nämligen att det är möjligt att hitta både jobb och praktikplatser som inte finns vid första anblicken.

Järvsö Sparbank tillsammans med Swedbank utmanar därför övriga företag och verksamheter inom vårt verksamhetsområde. På våra relativt små arbetsplatser har vi lovat att skapa minst fem praktikplatser. Vi har redan startat rekryteringen och under mars har de första praktikanterna gjort sin första arbetsdag hos oss.

Vi har tagit initiativ till projektet Unga jobb, med syfte att få in fler unga människor på den svenska arbetsmarknaden. Genom att samverka, både lokalt och regionalt, med arbetssökande, arbetsförmedlingen, kommunen och näringslivet vill man förenkla vägarna in på arbetsmarknaden för unga som i dag står utanför.

Vi hoppas att även du och ditt företag vill vara med och ge en bra start i arbetslivet för en ung människa? Dels för att förbättra möjligheterna att få ett arbete och dels för att underlätta för en arbetsgivare att anställa.

Anders Thorson

verkställande direktör Järvsö Sparbank (en del i Hudiksvalls Sparbank)

Kenneth Törnberg

kontorschef Swedbank Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel