Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du kommer inte undan EU

EU rör inte mig. Det är bara något som pågår nere i Bryssel.

Känns tankarna igen? Tänk om! För 60 procent av kommunernas beslut påverkas av EU.

Annons

Oavsett om vi är positiva eller negativa till EU, så påverkas vi dagligen av beslut som fattas i Bryssel eller Strasbourg.

När kommunpolitikerna ska ta beslut i olika frågor, måste de förhålla sig till en mängd EU-regler. I snitt 60 procent av beslutsärendena påverkas på något sätt av EU.

– Det kan vara svårt att märka hur EU påverkar, de sätter ramarna för politiken snarare än bestämmer vad man får göra, säger statsvetaren Linda Nyberg, Lunds universitet, som för fyra år sedan skrev rapporten EU i lokalpolitiken.

Där granskade hon kommunala dagordningar för att se om EU på något sätt påverkade ärendena. Hon kunde bekräfta siffran 60 procent som organisationen Sveriges kommuner och landsting; SKL, tidigare hade uppskattat EU:s påverkan till.

De granskade dagordningarna från olika landsting visade att cirka 50 procent av punkterna påverkades av EU.

Begreppet påverkan används i en bred betydelse, som att på något sätt ha effekt.

I rapporten görs en skillnad mellan rättslig påverkan och politisk/kulturell påverkan.

Det förra handlar om EU:s lagar som är direkt bindande för medlemsländerna. I den kategorin hittas till exempel konkurrenslagstiftningen och reglerna för offentlig upphandling, som kommunerna och landstingen måste ta hänsyn till i stort sett varje dag.

Andra bindande lagar kan handla om djurskydd och livsmedelssäkerhet och mer konkret till exempel ursprungsmärkning av kött.

Politisk/kulturell påverkan handlar om EU:s icke-bindande verktyg, som att stimulera till frivillig samordning av ländernas politik kring till exempel sysselsättning eller äldreomsorg. EU:s olika fonder, som det går att söka pengar ur, är ett annat sätt att påverka med ett icke-bindande verktyg.

Rapporten visar att det är viktigt för lokala politiker att följa EU:s arbete, säger rapportförfattaren Linda Nyberg. Kommunerna i Sverige har en långtgående självbestämmanderätt.

– Det är viktigt att de bevakar sina intressen.

I kommande artiklar kommer vi att närmare granska hur EU påverkar oss gävleborgare mer konkret.