Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du är död, sa Postkodlotteriet

Ingeborg Nilsson, 85, var tvungen att sätta sig på en stol. Och läsa brevet från Postkodlotteriet en gång till. Men det stod fortfarande samma sak: Vi har fått information om att Ingeborg Nilsson har avlidit.

Brevet var ställt till Ingeborg Nilssons dödsbo och innehöll både personnummer, kundnummer och nummer på de två lotter Ingeborg Nilsson prenumererat på för att vara med i matchen om de stora pengarna. Ingeborgs båda lotter börjar gälla den 11 mars.

"Vid eventuella frågor", skriver Postkodlotteriet, "kontakta kundservice". Brevet skickades från Stockholm den 25 februari och - ja - Ingeborg har frågor: Vad är det som har hänt? Hur kunde det hända? Har jag missat någon vinstchans nu?

Först blev Ingeborg bara omåttligt förvånad över "dödsbrevet". Sedan blev hon lite lätt road.

- Ja, jag visste ju att jag var vid liv. Och det kändes bra.

Nu har det gått ett antal dagar och nu känner Ingeborg en växande irritation. Hon har blivit arg.

- Min integritet har kränkts, säger hon. Det känns obehagligt. Så här får det naturligtvis inte gå till.

Emma Knutsson är presschef på Postkodlotteriet.

- Våra IT-tekniker jobbar med fallet och kommer, det är jag säker på, att hitta lösningen.

Ett par timmar senare ringer presschefen - fallet är uppklarat.

- Ingeborg har skickat in en kupong till oss där hennes personnummer inte stämde. Två siffror var fel och det är de som ställt till det.

Emma Knutsson säger att Postkodlotteriets register uppdateras mot Spar, Statens person- och adressregister, ungefär en gång i månaden. Så skedde även med Ingeborgs namn och då Spar fick personnumret på henne svarade registret att personnumret tillhörde en person som avlidit.

- Vi är jätteledsna över det som hänt. Jag ska personligen ta kontakt med Ingeborg så snabbt som möjligt. Och det är klart att hon ska kompenseras. Hon får en gratis lottprenumeration, värd 1 920 kronor, i ett år framåt. Jag hoppas hon blir glad för den, säger Emma Knutsson.