Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drygt 330 kraftverk planeras

Går alla ansökningar igenom kan Ljusdals kommun inom en inte alltför avlägsen framtid ha 330-talet vindkraftverk.

Annons

– Med 3,5 procent av kommunens yta anvisad som lämplig för vindkraftsutbyggnad är Ljusdal generös på det här området, säger Mattias Svensson, plan- och bygghandläggare på kommunen med vindkraftfrågor som en arbetsuppgift.

Vindkraftparkerna i Tandsjö och Högkölen var redan på gång när kommunfullmäktige pekade ut tio områden för vindkraft i ett tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan (vindkraftplanen).

I kommunen finns i dag bara ett område där vindkraftverk är på plats och det är Svartvallsberget mellan Järvsö och Färila med tio kraftverk.

Det finns ett kommunalt ja för ytterligare fem vindkraftparker med sammanlagt 106 "snurror". Dessa är Tandsjö, Högkölen, Sörby, Våsberget och Riberget.

Inom kort väntas kommunen genom myndighetsnämnden avgöra bygglovsärendet för de fem planerade vindkraftverken på Hybbelberget nära Järvsö.

– Det är alltså inte många kraftverk men de ligger nära bebyggelse och på område som bedöms som känsligt. Så det är tveksamt om politikerna godtar den satsningen, säger Mattias Svensson.

Det verkligt stora tillskottet på vindkraftssidan väntas på tre ställen som ligger i vindkraftplanen men där inga tillstånd ännu är lämnade. Det handlar om Gubbaberget (46), Kölvallen (135) och Hemberget (34).

Enligt Mattias Svensson finns det också fler som hört av sig muntligen.

– Men då har det ofta handlat om önskemål om att bygga utanför de områden som kommunen har i vindkraftplanen och då blir det nog svårt, säger Mattias Svensson.

– Vid en träff med länets kommuner har det framkommit att Ljusdal tillsammans med Ockelbo kommit längst med vindkraften.