Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drygt 1 000 namn i Ovanåker för fortsatt kontanthantering

Över tusen personer i Ovanåkers kommun skrev på PRO:s namnlistor för fortsatt kontanthantering. Ett modernt samhälle måste kunna erbjuda flera betalningssätt, anser undertecknarna.

Läs mer: Uppror mot bankernas brist på kontanthantering

– Vi som pensionärer ligger lite efter i utvecklingen med hanteringen av datorer och digitaliseringen. Många av våra medlemmar har svårt att klara av de där sakerna själva. De måste ha hjälp av barn och släktingar, säger Roger Torvidsson för Ovanåkers PRO-förening.

De som har skrivit under kräver att samhället tar ansvar för en fortsatt kontanthantering, bland annat för att allt färre banker hanterar kontanter numera.

Mycket därför stämde Roger Torvidsson träff med Swedbanks kontorschef för Bollnäs och Ovanåker Thomas Larsson.

Thomas Larsson håller med om att namninsamlingen för kontanthanteringen är en massiv protest.

– Vi måste naturligtvis lyssna på vad man säger och se vad vi kan göra. Vi vill till exempel åka ut och träffa olika föreningar och informera om olika betalningssätt, säger Thomas Larsson.

Han hoppas också att de som är missnöjda besöker banken, så man kan ge råd i varje enskilt fall eftersom lösningarna kan se olika ut för olika personer.

Thomas Larsson berättade att Swedbank tog bort kontanthanteringen 2012. En orsak var att färre kunder använde sig av bankens kontanthantering över disk. Analysen var att det fanns ett större intresse för rådgivning bland kunderna.

Även kostnadsskäl, miljöskäl och säkerhetsskäl låg bakom beslutet att sluta med kontanthanteringen över disk.

Men i och med det begränsade väl banken också valfriheten för kunderna?

– Jag förstår precis hur du tänker. Men eftersom vi märkte att våra kunder mer efterfrågade rådgivning än kontanthantering, så gjorde vi det valet. Vi tillmötesgår fler kunder med det beslutet. Vi tror fler är nöjda med det, säger Thomas Larsson.

Tror du kontanthanteringen kommer tillbaka i bankerna? Riksbankschefen Stefan Ingves anser att det måste införas ett lagkrav på bankerna att upprätthålla en rimlig kontantservice.

– Vi kommer att följa utvecklingen framöver och se vad Ingves förslag kommer att innebära. Vi rättar oss självklart efter de regler och lagar som gäller för oss som bank, säger Thomas Larsson.

Vad händer då med namninsamlingen?

Roger Torvidsson berättar att han nu skickar in namnlistorna till PRO centralt. Sedan kommer namnlistor från hela landet att lämnas över till regeringen.

Läs mer: Swedbank lägger ner sitt kontor i Alfta

Läs mer: Hör på reaktionerna i Alfta på nedläggningen