Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogerna tog deras son

Andreas Ågren, 24 år, var den senaste att falla offer för vågen av överdoser i Söderhamn. Hans föräldrar vill varna andra.

– Det räcker nu. Det här vill jag inte ska hända någon annan, säger Andreas mamma.

Morgonen den 23 januari knackade det på dörren hemma hos Andreas föräldrar Maria Fahlqvist Ågren och Håkan Ågren. Det blev början på ett lidande som aldrig kommer att ta slut.

Framför dörren stod två poliser. De berättade att deras son Andreas var död men inget mer. Dagen och kvällen gick utan att föräldrarna fick veta något annat än att deras son var död.

– Det blev en natt som jag inte önskar någon annan. Var fanns Andreas? Vad hade hänt? Det var tankar av de värsta slag men det fanns ingen som ville svara, säger Maria.

Efter den kvalfyllda natten fick de veta av bekanta var Andreas fanns någonstans. De begav sig genast till platsen men polis hade spärrat av för teknisk undersökning.

De exakta omständigheterna är fortfarande oklara men dödsorsaken misstänks vara någon form av narkotika. Polisen omhändertog två personer som befann sig på samma plats som Andreas.

Föräldrarna kämpar fortfarande för att få klarhet i vad som egentligen hände. De har själva försökt rekonstruera sista dagen men det är svårt.

– Vi skulle vilja se den sista facebookkonversationen men det är omöjligt.

De tror att svaren kan finnas på den ipod som Andreas facebookade med men den har inte återfunnits. Det skulle behövas för att kunna fortsätta med sorgearbetet.

Maria talar tyst men är bestämd: Hon vill inte vara anonym. Det är viktigt att träda fram och berätta för söderhamnarna vad som händer.

– Det räcker nu. Många ungdomar är i farozonen. Jag vill inte att det här ska hända någon annan. Jag vet inte om jag någonsin kommer må bra igen, säger hon.

Maria och Håkan har sett en ny sorts narkotikakultur breda ut sig i Söderhamn. Maria anser att stan återigen gör skäl för öknamnet Döderhamn.

Narkotikabruket ser annorlunda ut nu än för bara några år sedan. I dag är instegsdrogerna fler, tillgången på dem större och priserna lägre. Kvalitet och styrka varierar och drogerna kan vara svårdoserade. I Söderhamn har åtta unga fått sätta livet till det senaste året.

– Det känns väldigt tragiskt. Fler borde börja fundera över vad det är som händer. Det borde vara enklare att rensa upp i en liten stad, säger Maria.

– Det måste göras något åt det. Folk kan inte bara dö och dö och dö, säger Håkan.

Vi sitter i köket. På bordet står kaffe och bullar bredvid en vas med tulpaner. I fönstret brinner levande ljus intill ett inramat kort på Andreas. Han skrattar.

Andreas växte upp i en vanlig familj. I tonåren kom han i kontakt med droger för första gången och började röka hasch. Narkotikabruket blev annorlunda när han tagit körkort. Kompisarna som såg chansen till att få skjuts blev plötsligt fler och när de inte hade pengar så betalade de med droger.

Andreas hann sedan vara med om en hel del. För tre år sedan var han illa ute efter en kraftig överdos. Maria hittade honom livlös på köksgolvet.

– Då var han jättenära att dö. Han klarade livet men hamnade i rullstol och fick använda rullator.

Han ville få ett slut på skiten. Men i dagens Söderhamn är det svårt. Socialförvaltningen erbjöd endast vård i Söderhamn. Men Andreas ville bort från kommunen för att komma bort från umgänget.

– Jag har hört Andreas grina när han ringt och frågat efter behandling utanför stan. Nu ville han verkligen ha vård.

Så blev det inte och nu är det för sent. Maria och Håkan vill inte att det händer någon annan.

– Både politikerna och vanliga människor behöver vakna. Det är precis som om de lever i en bubbla.

De vill att socialförvaltningen ska få bättre möjligheter att erbjuda rehabilitering.

– Hur ska en trasig person klara sig? Det gör mig galen när jag tänker på det. Hjälp dem att bli drogfria! säger Maria Fahlqvist Ågren.