Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Drogerna är ett knapptryck bort"

Fler dödsfall spås i framtiden, men kunskap är bästa medicinen i kampen mot nätdrogerna.

Det menar Anna Sjöström som är utbildare på Selfhelp-kliniken i Söderhamn och Stockholm, som behandlar missbrukare. i Söderhamn fick henne att inse att mer kunskap behövs om nätdroger bland allmänheten.

– Sett med Stockholmsögon tycker jag att det finns mycket problem här i Söderhamn. Det är en överrepresentation av allvarliga incidenter och vi ser att alltmer nätdroger används bland unga. De är ett knapptryck bort, säger hon under en föreläsning på CFL där hon lotsade föräldrar och andra i snårskogen av preparat.

Risken att väcka nyfikenhet för droger hos ungdomar när man tar upp ämnet, är inget hon oroas över.

– Vi kan vara lugna, vi vuxna ligger ändå efter. Och det är viktigt att vara så pålästa vi kan om vi ska ta diskussionen hemma vid köksbordet, sade hon och gav alla rådet att googla på internetdroger.

Anna Sjöström beskriver webben som en fullsorterad droghandel. Internetdrogerna liknar traditionella narkotikapreparat, marknadsförs ofta som "badsalt" eller "växtnäring" och säljs ofta lagligt eftersom de inte hunnit klassificeras som olagliga än. När en drog riskerar att bli klassad reas den ut och byts ut mot en annan. Samtidigt som kunskapen om nätdrogerna är nyckeln för att komma åt problemen är den svår att få.

– Det går oerhört fort på den här marknaden. Nya droger tillverkas, upptäcks, klassas och försvinner. När vi lärt oss något, får vi ofta snabbt lägga det åt sidan. Vi vet försvinnande lite egentligen, säger hon.

Den vanligaste drogen unga köper på nätet är spice, en syntetisk form av cannabis. Drogerna levereras med posten i en diskret pappkartong, och enligt Anna Sjöström går det aldrig att veta vad påsen med tabletterna eller pulvret egentligen innehåller.

– De små lådorna är lätta att smuggla med sig och svåra att upptäcka för oss som föräldrar. Tänk hur många paket som skickas med posten varje dag, det är en väldigt liten del som fastnar i tullens filter.

Anna Sjöström berättar att sjukvården får ta emot många fall av akuta förgiftningar, överdoser och de är i dag svårare för sjukvårdspersonalen att hantera eftersom många preparat är en mix. En del patienter får farligt hög kroppstemperatur, andra får så dålig blodcirkulation att kallbrand kan utvecklas vilket kan leda till amputering av kroppsdelar. En del patienter är redan medvetslösa då de kommer in. På kort sikt kan biverkningarna vara till exempel psykoser, ångest, paranoia eller hjärnskador. En del hamnar i koma. På lång sikt är det svårare att säga vad internetdrogerna leder till eftersom det finns för få studier.

Enligt Anna Sjöström är cannabis den värsta drogen, eftersom den är underskattad.

– Jag möter ibland folk som rökte cannabis på 60- och 70-talen som inte tycker att det var så farligt då och undrar vad vi är upprörda över nu. Men på 70-talet var THC-halten (det aktiva ämnet i cannabis) 3 procent, nu är det runt 30 procent. Det är som att jämföra lättöl med starksprit. Den cannabis vi har att göra med i dag är en helt annan drog än den som fanns förr, säger hon.

Det positiva i framtiden är teknikutvecklingen med bättre drogtester och behandling. Samtidigt spår Anna Sjöström att en mer liberal inställning till cannabis kommer att sprida sig och att fler och starkare preparat utvecklas med narkotikaskador, överdoser och dödsfall till följd.

– Tyvärr ser jag en ökad dödlighet med de nya nätdrogerna.