Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Driver herrgården vidare

Voxnabruks herrgårds ägare Lars Sveding och Johanna Slettvoll fortsätter driva herrgården tills en ny ägare dyker upp. De planerar till exempel att servera julbord i november och december.

De planerar till exempel att servera julbord i november och december.

Hans Lidman-sällskapet har bokat en samling i herrgården och den kommer att genomföras. Även övriga privata bokningar kommer att genomföras.

– Vi tänker inte stänga igen, utan driver herrgården vidare. Men vi håller alla dörrar öppna. En utväg för oss nu är att sälja, även om det smärtar. Vi har ett stort hjärta för bygden och tror på den, säger Lars Sveding.

Lars Sveding tycker att han personligen skulle ha kunnat få mer stöd från banker och Almi, när han är på väg att bygga upp en verksamhet. Men låneläget har blivit annorlunda.

– Vi tycker vi kan hålla verksamheten igång. Vi har planer på att expandera som att få fler övernattningsrum, säger Lars Sveding.

Men det har som sagt varit svårt med finaniseringen. Det man har tjänat har gått till investeringar och då är det svårt att redovisa en vinst.

– Skulle man hårddra det, så har vi för mycket räkningar och för lite inkomster för att få verksamheten att gå runt.

Ägarna har satsat på att köket ska ha restaurangstandard. Man har renoverat paviljongen, målat portal och veranda samt målat taket på herrgården utvändigt. Det är några exempel på underhåll på 1700-talsgården.

Pengarna ska även räcka till sådana insatser. Det kostar också att hålla parken i schack.

– Herrgården började byggas 1790. Det var också byggnadens genuina karaktär vi fastnade för och som gjorde att vi trodde det skulle gå. Vi vill göra en satsning. Vi vill gå emot strömmen och satsa på landsbygden inte i storstan. Vi tror på det som finns i Voxna, säger Lars Sveding.

När restaurangmomsen nu sänks underlättar det att hänga sig kvar. Det skulle innebära en halvering av den utgiften, enligt Lars Sveding.