Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Driv den svenska modellen

Jag vill driva frågan om skärpt djurskyddslagstiftning inom EU för att säkra den svenska livsmedelsproduktionens konkurrenskraft och att bidra till minskad antibiotikaresistens som riskerar att äventyra folkhälsan i EU.

Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar. Vi har en långsiktigt hållbar och effektiv djurproduktion med friska djur, låg dödlighet och låg antibiotikaanvändning. Lagstiftningen är bra och jag ställer mig bakom den fullt ut.

Det finns dock ett problem kopplat till detta. Resten av EU har lägre djurskyddskrav och därför lägre kostnader i sin djurproduktion. Här har antibiotika blivit den enkla och billiga lösningen på dålig djurhållning. Kött från andra EU-länder säljs billigt i Sverige och Svenska lantbrukare blir utkonkurrerade av sina europeiska kollegor bland annat på grund av de strängare djurskyddskraven. Detta är en av orsakerna till de återkommande griskriser vi läser om i media. Ända sedan EU-inträdet har de svenska bönderna fått ta de ökade kostnaderna för den svenska djurskyddslagstiftningen medan resten av samhället har dragit nytta av fördelarna i form av mindre risk för antibiotikaresistens. Här har inte svenska politiker tagit fullt ansvar för sina beslut.

Vad kan vi då göra åt detta? Sänkta krav i den svenska lagstiftningen är inte ett bra alternativ. Det vore oansvarigt av oss att nedmontera vår djurskyddslagstiftning och därigenom riskera en ökad antibiotikaresistens. Slutsatsen är att vi måste driva den svenska modellen som det goda exemplet och den långsiktiga lösningen och arbeta för att skärpa EU-s djurskyddslagar så att de närmar sig de Svenska. Är det en omöjlig uppgift, kan någon invända? Varför skulle EU:s stora jordbruksländer som Danmark, Frankrike och Tyskland bry sig om svenskt djurskyddslagstiftning? Faktum är att det finns starka konsumentgrupper i flera länder som har uppmärksammat problemen i nuvarande djurproduktion och vill se en förändring. Vi kan dessutom visa det fungerande alternativet; den svenska produktionen har mycket goda produktionsresultat med låg användning av antibiotika. Det kommer så klart inte att vara en lätt match, men det finns mycket goda skäl för att ta den matchen.

Mitt löfte om jag blir invald i EU-parlamentet är att aktivt bidra till en kraftfull djurskyddslagstiftning inom EU. Djuren förtjänar en lika god tillvaro var än i EU de vistas. Med ett förbättrat djurskydd i EU uppnår vi också andra viktiga samhällsvärden. Vi stärker den svenska livsmedelsproduktionens konkurrenskraft och minskar den antibiotikaresistens som annars hotar folkhälsan i hela EU.

Fredrick Federley (C)

kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel