Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drillning i folkmusik igång

Så var den åttonde årskullen i Hälsinge Låtverkstad i gång. Under lördag-söndag ska 37 hälsingeungdomar drillas i folkmusik på Helsingegården i Kåsjö, Järvsö, genom att spela instrument, dansa och sjunga.

Annons

För många var det en smärre chock vid introduktionen av gehörsinlärning. De flesta har lärt sig musikens ädla konst genom att antingen ha tillgång till noter, text eller varför inte en förinspelad cd-skiva. På Hälsinge Låtverkstad byggs musiken och rörelserna fram genom att känna rytm, melodi och komp.

Allt hårt arbete ska tillslut mynna ut i en förställning som ska ut på turné bland Hälsinglands skolor. Vad föreställningen ska ha för tema vet ingen än. Det ska gruppen bygga fram utifrån deras olika personligheter, idéer och kunskaper.

– Vi vet aldrig vart arbetet tar vägen och det som gör att det här arbetet innebär en otrolig frihet, säger Eiwor Kjellberg, Järvsö, som tillsammans med Staffan Jonsson, Bollnäs leder spelverkstan.

Nästa kurshelg är strax före jul och inför den ska eleverna öva intensivt på egen hand.