Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricka sprit. Med livet som insats.

Svensken håller på att supa ihjäl sig. Enligt alkoholforskare vid Karolinska Universitetssjukhuset super svensken allt mer. Mellan 1997 och 2007 ökade dödsfallen till följd av leverskador med 83 procent bland kvinnorna och 65 procent bland männen.

Annons

Under samma tidsperiod ökade vår totala alkoholkonsumtion med 20 procent rapporterade Ekot i veckan. En utveckling som innebär att vi nu snart är i kapp länder som Frankrike ifråga om bland annat alkholrelaterade leverskador.

I Sverige glorifierar vi det kontinentala finsmuttandet på ädla drycker till vardags. Trots att statistiken visar att vinande befolkningar knappast är friskare befolkningar.

Sverige ligger i det så kallade vodkabältet där vi av tradition har en kultur av helgsupande. En tradition vi sakta börjat kombinera med att även finsmutta till vardags. Förenar man dessa två dryckeskulturer får man en i grunden tämligen ohälsosam alkoholkonsumtion. Något som dock inte är unikt för Sverige. Blickar vi ut över Europa kan vi se att helgsupandet blivit allt vanligare även där, inte minst bland unga som ägnar sig åt så kallad ”binge drinking”.

Men det är inte bara vårt anammande av det kontinentala drickandet som är svenskens problem. Vi har även fått hjälp på traven i vårt supande av EUs generösa införselkvoter som gör det möjligt att transportera in en hel årskonsumtion av alkohol per utlandssemester nere på kontinenten.

Resultatet är knappast upplyftande. För den enskilde handlar det om en bortsupen vardag, om våldtäkter, rattfylla, misshandel, spritdoftande barndom, sjukdomar och allsköns annan misär. Ja. Och för tidig död också. Naturligtvis.

För samhället resulterar vår konsumtion i enorma kostnader som skulle kunna undvikas. Det är dyrt att dricka, på många plan.

Men trots de dystra siffrorna handlar det om en utveckling som går att bryta. Den restriktiva alkoholpolitik som under decennier varit Sveriges signum har nämligen visat sig vara effektiv.

Att strypa tillgången på spriten är att främja folkhälsan. Höga alkoholskatter, låga införselkvoter och en begräsning av antalet försäljningsställen bidrar till att minska konsumtionen. Det är en gospel Sverige borde sprida över resten av världen. I stället för att kapitulera. Men tyvärr verkar Sverige inte ha vare sig intresse eller självförtroende nog för att stå upp för folkhälsan. Istället har en gradvis glidning skett mot ett allt mer generöst förhållningssätt till spriten.

Detta trots att fakta visar oss att restriktiv alkoholpolitik är framtiden. Till skillnad från både finsmuttande och helgsupande.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons