Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drevet på Facebook gör att personalen mår dåligt

Har ni en aning om hur det är att jobba på ett äldreboende? undrar signaturen Kjell, som reagerar på hur personalen på vård- och omsorgsboendet Enriset svartmålas på Facebook.

Annons

 

Foto Henrik Montgomery / SCANPIX

Onsdagen den 21 november fanns det 1274 hatiska inlägg på Facebook om Enriset och dess personal. Till dig som skrev inlägget på Facebook måste jag hålla med dig om att städningen inte alls ser bra ut, och personalen som jobbar och sliter på Enriset får ta en massa skit på grund av dåligt städade rum. Facebook är fantastiskt, där kan man uttrycka sig hur som helst mot personalen  utan att de själva har en chans att förklara eller kommentera vad som skrivs på grund av sekretessen. Kanske man prioriterar vård och omsorg framför städning då timmarna inte räcker till.

Läs också insändaren: Det är dags att bromsa kritiken mot personalen

Har ni någon som helst aning om hur det är att jobba på ett äldreboende? Ett exempel på hur en arbetsdag kan se ut. Dagen börjar med att man ska ta upp brukaren ur sängen, sedan ska hen tvättas och eventuellt duschas och kammas, tänderna borstas. Påklädning och därefter frukost. Medicin ska delas ut och man ska injicera de som behöver det. Sängen ska bäddas, och eventuellt göras ren efter natten. Tillkommer blöjbyten i vissa fall. Detta ska göras på några brukare på avdelningen. Förmiddagskaffe, därefter lunch sedan eftermiddagskaffe. Några vill ha sina måltider på rummet andra vill äta i matsalen. Några kan äta själva andra måste matas, andra klarar sig själva. Sedan ska det diskas efter måltiderna. Efter middagen som följer är det samma rutiner som ovan. Sedan är det så småningom läggdags. Avklädning, tandborstning osv. Det är tunga lyft med hantera brukaren i sängen innan man fått hen i rullstolen. Detta gäller inte alla brukare då vissa klarar sig själva.

Man har obekväma arbetstider, normalt 07:00 – 15:00. Vissa dagar 07:00 – 22:00. Jobbar varannan helg, vissa helger är det ”långhelg” och då jobbar man från kl: 08:00 till 21:00 en av dagarna. Man jobbar julafton, nyårsafton och alla andra storhelger. När ni på julafton sitter och ondgör er över personalen på Enriset, skänk då en tanke på personalen som istället för att fira jul med sina barn och familjer tar hand om era nära och kära. En konsekvens av drevet på Facebook har blivit att en stor del av personalen mår dåligt av all skit dom får ta emot och kanske inte orkar mera. Många kämpar trots allt vidare med dåliga löner.

Några kommentarer från Facebook;

"Uppmanar brukarnas anhöriga att låsa in smycken och värdesaker annars tar personalen dom."

"Dom slår säkert brukarna också."

 "Personalen är inte mera värda än skiten i toaletten"

 "Byt ut hela personalen"

Till kommunen: anställ mera personal, öka lönerna. Och höj skatten om inte pengarna räcker till.

Kjell

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons