Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramaturgi och granskning

Det var inte mycket nytt som kom fram i Uppdrag Gransknings så kallade porträtt av Glada Hudik-teaterns ledare Pär Johansson.
Det mesta var redan känt, efter den granskning av verksamheten som Hälsingetidningar gjort redan tidigare.
Egentligen var det enda nya att Johansson fakturerat för resekostnader både till Hudiksvalls kommun och till den uppdragsgivare som anlitat honom för resan.

Något som Johansson för övrigt verkar ha gemensamt med Håkan Juholt – som på torsdagen i Expressen uppgavs både ha begärt ersättning för resa med egen bil och för kostnader för hyrbil vid samma tillfälle – och det är inte precis en merit.

Den totala summan av Pär Johanssons dubbelfakturering förefaller inte vara särskilt stor. Under gårdagen förekom det dock lite olika uppgifter på vilken den korrekta summan egentligen var. Likväl är det felaktigt och klandervärt.

Även i det fall det skulle vara ett misstag. Det är också ett tydligt tecken på att rutiner kring attestering och redovisning av fakturor inte har varit organiserat på ett tillfredställande och säkert sätt. Något som nu uppges vara tillrättalagt. Framtiden lär utvisa hur det är med den saken.

Den kritik av värde som framkom i Uppdrag Granskning faller också inom ramen för den kritik som vi på ledarsidan riktade redan i samband med Hälsingetidningars granskning av Glada Hudik-teatern.

Det är viktigt att ha fungerande kontrollinstanser. Men det är i det här fallet också uppenbart att den organisering av verksamheten som man har valt inte har varit helt lyckad. Att blanda kommersiell verksamhet med den vanliga omsorgsverksamheten är att be om problem. Vilket också har skett.

Det är kanske inte så konstigt. När allt går bra, framgångarna avlöser varandra och allt hela tiden växer är det lätt att bli fartblind. Och då är det också få om ens någon som ifrågasätter saker och ting.

Samtidigt kan man vara lika säker på att avundsjukan växer på annat håll.

Därför vore det önskvärt om man skilde ut de kommersiella delarna av Glada Hudik-teatern så att de blir mer fristående, utan att kommunen för den delen – i det här fallet – släpper kontrollen över verksamheten.

Det är också viktigt med en transparens och öppenhet. Självklart finns det vissa delar som måste omfattas av sekretess, men genom slutenhet vinner man inget förtroende. Delar av det agerande som kommunen uppvisade i Uppdrag Gransknings reportage var därför väldigt kontraproduktivt.

När det gäller de funktionshindrades – eller utvecklingsstörda om man så vill – ersättning i samband med föreställningarna så är det mycket möjligt att den borde vara högre. Även om det enligt Johansson ligger högre än lägstanivån i kollektivavtalet med Teaterförbundet. Men hur mycket högre, och vad som kan betecknas som skäligt är faktiskt väldigt svårt att avgöra som extern betraktare.

Det som är slående i Uppdrag Gransknings reportage är att de inte vid något tillfälle har frågat de funktionshindrade vad de tycker. I stället går man över huvudet på dem. Man har inte heller låtit de föräldrar som tycker att verksamheten bedrivs på ett bra sätt komma till tals. Varför inte det? Var risken stor att hela upplägget på reportaget skulle skjutas i sank då?

Vi låter de frågorna hänga i luften. För det är precis så som Uppdrag Granskning skulle ha gjort.

Däremot går det inte att gå förbi hela den dramaturgiska inledningen av Uppdrag Gransknings reportage där man målar ut det som något negativt och nästan direkt felaktigt att Pär Johansson tjänar pengar – stora pengar – på att föreläsa vid sidan om sitt uppdrag som ledare för Glada Hudik-teatern.

Så länge han sköter det uppdrag som han har kommunal lön för så finns det ingen anledning att kritisera att han även har en framgångsrik karriär vid sidan om. Snarare tvärtom.

Uppdrag Granskning gör ofta bra grävjobb. Men alltför ofta väljer de att moralisera och vinkla på ett sådant sätt att det snarare blir förvanskning än granskning.

Det är tråkigt. För det finns mycket som behöver granskas. Seriöst.

Däribland Glada Hudik-teatern.