Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk räddning när hästen gick ner sig i ett kärr: "Hon hade skrämts av utryckningsfordonen"

Strax efter tio på söndagsförmiddagen larmades räddningstjänsten om att en häst gått ner sig i ett kärr i Häggesta, söder om Bollnäs.
Efter stora insatser från folk på gården och räddningstjänsten kom hästen till slut upp ur kärret.

Annons

Hästen Smilla hade precis släppts ut i hagen när räddningstjänsten åkte förbi med blåljus och sirener. Smilla, som är ny på gården i Häggesta, skrämdes och sprang ut på kärret.

– Hon fick panik, och hon visste inte att det var vatten under snön, berättar Cilla Tangfelt.

Hon är en av ägarna till stallet som Smilla är inhyst i, och de var först på plats för att säkra upp Smilla så att hon inte skulle glida ännu längre ned i kärret.

– När vi kom hit var det fyra-fem personer här och de hade gjort allt rätt från början. Det gjorde att det fortsatta arbetet gick bättre, säger räddningsledare Johan Lindberg.

TV: Se den dramatiska hästräddningen.

De var snart tio personer som med hjälp av band och lyftstroppar gav allt för att få upp hästen. När väl det vänstra bakbenet väl kommit upp ovanför vattenytan drogs hon till hagen, så att hon inte skulle kliva ner i kärret igen.

Med värmefiltar, massage och knuffar försökte ägare och hjälparbetare att få upp Smilla på benen igen. Hon var frusen och omtumlad så det tog en stund.

Till slut reste hon sig upp och verkade pigg, till allas lättnad. Oron är dock inte över riktigt än.

– Hon har fått upp temperaturen och står och vilar just nu. Hon är förstås jättetrött. Vi ger henne vätska och hoppas att magen snart ska komma igång. Det vi oroar oss för är kolik. Hon har inga skelettskador, men är blåslagen och svullen här och där, säger Cilla Tangfeldt.