Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatisk finish gav svenskt silver

Den ena var sjuk. Den andra ramlade direkt i starten.

Men just nu verkar inget kunna stoppa Helene Ripa och Zebastian Modin (med rötter i Söderhamn) i längdspåren. På lördagen kom fjärde Paralympics-medaljen.

– Det är sjukt, säger Modin efter silver i mixedstafett.

Både Helene Ripa och Zebastian Modin hade en medalj som målsättning inför Paralympics. Nu har Ripa ett guld och ett silver, Modin har två silver och ett brons. Och då återstår söndagens fristilslopp.

– Det är sjukt. Jag får göra något som jag inte brukar göra och ge mig själv högsta betyg. Att jag skulle ta tre medaljer, även med min bästa form, det trodde jag kanske inte, säger Modin.

– Samma för mig faktiskt. Jag är förstås mest glad för mitt guld, men vi visste att vi hade chans på medalj här på stafetten och att vi klarade det och att det blev ett silver, det är jättejättekul, säger Ripa.

Åt hemmanationen Ryssland fanns till slut inget att göra. Påhejade av en rödvitblå massa i form av en fullsatt läktare – även president Vladimir Putin fanns på plats på Laura skidstadion – tog man ett väntat guld. Men där bakom iscensattes en dramatisk grannfajt om silvret.

Efter en dråplig inledning där Helene Ripa ramlade i starten, närmade sig Sverige sakta men säkert toppen. När Zebastian Modin passerade Ukraina på det sista varvet körde det svenska laget plötsligt för guld. Men där bakom kom Ryssland och Norge i en väldig fart och en hängig Modin var snart upphunnen.

– Jag var helt slut i dag, jag har varit lite småkrasslig sedan sprinten. Andra varvet gick tungt, säger Modin.

– Men när det väl blir tajt så vill man ju inte vika ned sig.

Någonstans hittade han nya krafter.

Albin Ackerot, Modins ledsagare, hade i princip gett upp silvret när både Norge och Ryssland körde om på sista varvet. Inte minst eftersom synskadade Bye är klassificerad som B3:a, alltså de som har minst handikapp. Modin är samtidigt B1:a, de som kör helt utan syn.

– Jag sade "nu kör vi om bronset", för normalt sett ska vi inte kunna ta Norge eftersom att han är B3:a och 6,8 dagar i veckan kör han fortare än oss, säger Ackerot

– Men vi hade grymma skidor ned i backen och när vi var ikapp sade jag bara "tryck, tryck nu". Och Zebastian kändes stark. Efter den lilla kullen in mot vallen så var vi ju först.

Väl förbi var det inget att tala om. I mål var Sverige 8,7 sekunder bakom Ryssland men 18 före Norge.

Anna-Maria Nilsson, förbundskapten:

– Den här veckan har varit över alla förväntningar. Det känns fantastiskt.