Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drabbas du av Wrap rage?

Har du någon gång blivit stortokig av att inte få av locket på syltburken? Då har du drabbats av "wrap rage", och du är långt ifrån ensam.

Annons

På frågan vad svenskar irriterar sig mest över svarade de allra flesta "svåröppnade förpackningar". Och det finns faktiskt ett ord för ilskan man kan känna när man dragit mjölkfliken för långt så att innehållet inte går att hälla riktigt, eller när man helt enkelt är beredd att hämta sågen för att ta sig in i den där plastförpackningen: wrap rage. Förutom att det är rent svårt att öppna blir man också arg över att förpackningen går sönder när man öppnar, eller att den helt enkelt är onödigt väl inpackad.

Det här händer naturligtvis inte bara i vårt land, i Storbritannien uppgav 99 procent i en undersökning att de upplevde att förpackningar generellt hade blivit svårare att öppna under de senaste 10 åren.

Öppnandet kan också leda till att man skadar sig, något som 9 av 10 svenskar hade erfarenhet av. Det kunde röra sig om exempelvis ett skuret finger eller hand, stukad handled eller sträckning i någon muskel.

Efter helt ovetenskapligt genomförd rundfrågning på redaktionen ställde HT frågor till några producenter vars förpackningar vållat irritation:

Varför ligger era lågenergilampor i plastförpackningar man får använda såg för att ta sig igenom?

- Vi är väl medvetna om problemet och en ny förpackning av papper ska finnas i butik i början av nästa år.

Kan du förstå att folk blir irriterade?

- Ja, det var bland annat av den anledningen vi bestämde oss för att vidareutveckla förpackningen.
/Sara Hjelm, pressekreterare på Ica.

Varför hittar man ibland öppningen mot mitten av kakförpackningen, så att massor av kakor ramlar ut när man drar upp den?

- Jag tror det kan vara en produktionsteknisk anledning, men det är faktiskt en sak vi försöker lösa just nu.

Kan du förstå att folk blir irriterade?

- Det är klart. Men eftersom man vill åt godsakerna inuti hoppas jag att man har överseende.
/Nicklas Sjökvist, informationschef Göteborgs Kex

Varför läggs KRAV-odlade bananer i plastpåse?

- Är de inte ordentligt åtskilda och märkta kan en kund plocka upp en vanlig banan och råka lägga tillbaka den bland de ekologiska. Ett alternativ till inplastningen är att varje frukt har ett KRAV-märke.

Kan du förstå att folk blir irriterade?

- Ja. Det är en massa plast. Men vi skulle slippa den om alla åt schyssta bananer, det är egentligen inte rättvist att eko-bananerna ska behöva ta den miljöbelastningen.
/Helena Bengtsson, på föreningen KRAV.

Varför förser man i källsorteringstider mjölkkartongen med skruvkork av plast
?

 När vi skulle byta ut våra gamla förpackningsmaskiner frågade vi kunderna vilken förpackning vi skulle satsa på. Den här med skruvkork fick flest röster. En viss del plast kommer alltid med i pappers-återvinningen och i en senare process skiljs den från pappersfibrerna.

Kan du förstå att folk blir irriterade?

 Det är bra att folk reagerar och vi kan säkert bli bättre på att berätta hur man kan göra. Att lägga själva korken i plaståtervinning är ett steg på vägen.
/Claes Henriksson, pressansvarig på Arla.

Vad tycker du om förpackningar? Lämna din åsikt i kommentatorsfältet här nedanför!