Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Dosan" ny bas i Bollnäs

Bollnäs GIF/FF gör en nystart med egna produkter som grund.
Och med en rutinerad ungdomsledare som färsk ordförande.
53-årige Christer "Dosan" Eriksson tror på en blåorange blomstring när alla plantor växt klart – inte minst familjens egna...

Han har ingen mer påtaglig egen karriär att stila med.

– Nja, lirade lite fotboll under pojkåren, på den tiden var jag mest intresserad av bandy. Men det gick över, säger Christer Eriksson, sedan årsmötet i mitten av mars ny fotbollsbas i Bollnäs GIF.

"Dosan" är nu ingen duvunge i sammanhanget. Redan på 80-talet fanns han med som lagledare för A-laget.

Och under de senaste 15 åren som ungdomsledare, har han alltid varit nära sina egna plantor. I dag är 18-årige mittfältskrigaren Pontus flygfärdig i A-laget och 14-årige Micke en jättetalang som sticker ut i Hälsingelaget.

Två nära exempel på Bollnäs givna framtid.

– Föreningen gör en tydlig satsning på ungdomarna, på att utveckla egna produkter, säger Eriksson, och han gör det med stora förhoppningar för framtiden.

– Det ser väldigt bra ut. Förutom ett ungt A-lag i fyran, så har vi ett andralag i femman med mest 16-17-åringar. Vi har också sju 94:or i Hälsingelaget och dessutom en lovande kull 95:or. Det här är ett kapital vi ska satsa på.

Ett starkt engagemang i utvecklingsarbetet var en viktig faktor när "Dosan" Eriksson accepterade rollen som ordförande – trots att skiftjobbet som lastbilschaufför skapar en tidspress.

En ny organisation, med Örjan Unogård som klubbens förste sportchef, ska lätta på trycket.

– I en så här stor förening bör ha en sportchef, någon som kan ha överblick över alla lag. Det blir för tungt att ensam bära allt ansvar som ordförande.

I framtidstron ryms även en numera kontrollerad, om än inte särskilt god, ekonomi.

För verksamhetsåret 2008 redovisar föreningen ett plusresultat på 62 322 kronor, men den totala balansen störs fortfarande av oreglerade spelarpremier.

– Det är sån´t vi fått med oss i bagaget från förr, men det ska nog gå att ordna upp. Vi har lagt en snål budget där kostnader kapas överallt, vi har koll och det känns positivt, säger Eriksson, mer negativ till den bakvända ordning som "straffar" föreningar som är duktiga på att utveckla talanger.

– Med alla vi har med i Hälsingelagen kostar det klubben närmare 50 000 kronor per säsong, det är en märklig effekt. Men nya förslag är på gång där kostnaderna ska fördelas bättre, och att låta föräldrarna betala tycker jag inte är ett alternativ.

Till sist – dina förhoppningar inför omstarten i fyran?

– Det finns en potential att bli ett topplag. Och då är jag nöjd. Vi ska inte jäkta, men inom de närmsta åren ska vi tillbaka i toppen av trean...