Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Donerar bildskatt till kyrkan

/

Amatörfotografen Ingemar Norgren var en i den samling av människor som chockade åsåg hur deras ståtliga kyrka brann ner, på kvällen den 11 november 1998.

Tack vare hans sinnesnärvaro finns både branden och återuppbyggnaden av kyrkan dokumenterad via hundratals bilder.

Annons

Ingemar Norgren stod i köket i Trönö på kvällen den 11 november 1998 och lagade mat åt sina två döttrar som hade varit på friidrottsträning.

Men flickorna blev utan sin sena middag. Det kom saker emellan.

- En av flickorna hörde brandsirener. Jag tittade dit och såg eldslågor i två fönster i Trönö kyrka. Jag hämtade kameran och sprang dit, berättar Ingemar Norgren.

Den häftiga branden ödelade Sveriges största landsortskyrka inom loppet av några timmar.

Den brandtekniska utredningen kom fram till att brandorsaken var självantändning av trasor som använts för att olja in kyrkans golv. Meningen med golvarbetet var att ha en fin och uppfräschad kyrka inför advent.

Tack vare Ingemar Norgrens sinnesnärvaro och hans gamla analoga systemkamera från 1970-talet kommer den som vill att i framtiden kunna följa såväl brandens förlopp som återuppbyggnaden av kyrkan.

- Återuppbyggnaden tog ett och ett halvt år. Jag var där och sprang på byggnadsställningarna, jag var ända upp i tornet, minns Ingemar.

Han tog mellan 1 500 och 2 000 bilder totalt.

Hur kom du på idén att redan dagen efter branden dokumentera återuppbyggnaden av kyrkan?

- Jag har alltid varit intresserad av att fotografera i projekt. Jag dokumenterade till exempel uppförandet av friidrottsanläggningen i Söderhamn, säger Ingemar.

Han har gjort ett urval av sitt stora bildmaterial och samlat närmare 400 noggrant utvalda bilder i två pärmar.

- Pärmarna ska jag donera till kyrkan den 27 november i samband med tioårsjubiléet av återinvigningen av kyrkan. Kyrkoherde Krister Bohman har tittat igenom bilderna. "Oj, det här var värre än jag trodde" sa han, säger Ingemar och skrattar.

Mer läsning

Annons