Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstolen överväger stängda dörrar i rättegången mot Fikru Maru

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Ingen av de 85 vittnena hann höras under den första av tio rättegångsdagar där den svenske hjärtläkaren Fikru Maru står åtalad för terrorbrott.

– Domstolen ska bestämma tills imorgon bitti om vittnesmålen ska höras bakom stängda dörrar eller inte, skriver Emy Maru i ett epostbrev efter att måndagens förhandlingar avslutats.

Den första rättegångsdagen inriktades på hur processen ska gå till de följande dagarna. Bland annat togs frågan upp om anhöriga och allmänheten ska få närvara under vittnesförhören när förhandlingarna återupptas på .

Läs mer: Krav på regeringen att agera för Fikru Maru: "Tagit alldeles för lång tid"

Sveriges ambasadör Jan Sadek var på plats i domstolen. Från svensk sida understryks att Sverige ser allvarligt på omständigheterna kring åtalet men att Sverige inte kan lägga sig i ett annat lands rättsprocess.

Emy Maru uppger att åklagaren var redo med sju vittnen på måndagsmorgonen och beredd att fylla på med fler om tiden medgav. Däremot är det oklart vad dessa vittnen hade att berätta.

Läs mer: Martin Schibbyes pjäs visas i Bollnäs – Fikru Maru har suttit snart ...

– Vi har fortfarande ingen aning om det är vittnen mot pappa eller andra, det får vi först veta imorgon, skriver Emy Maru.

Läs mer: Hon vill befria sin pappa

Hon sammanfattar den inledande dagen med att konstatera att samtliga 38 åtalade verkade besvikna, trötta och frustrerade över att processen som inleddes i januari fortfarande i princip står still.