Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till ungdomstjänst för misshandel

En grupp ungdomar attackerade en man i en bil och slet ut honom på marken.

En 17-åring från Söderhamns kommun döms till ungdomstjänst för att ha misshandlat två andra män under sommaren 2013.

En natt i juli ska 17-åringen ha sökt upp en man vid Stenbergaskolan i Ljusne. Med ett knytnävsslag ska 17-åringen ha slagit den andre personen till marken för att sedan sparka honom upprepade gånger i ryggen och vid ena höften.

Efter misshandeln tvingades den andre mannen att uppsöka sjukhus där man kunde konstatera att han hade flera svullnader i ansikte, bröstrygg och skulderblad. En röntgenundersökning visade även på en skelettskada i bröstryggen.

Ett par månader senare ska 17-åringen även ha varit delaktig i en misshandel som ska ha skett utanför en bostad i Sandarne.

När bostadsinnehavaren kom hem ska han ha mötts av en grupp om tio till femton personer. Enligt mannen ska gruppen ha sprungit mot hans bil, slitit ut honom och slagit honom till backen. Flera personer ur gruppen ska sedan ha slagit och sparkat mannen upprepade gånger i huvud, bröstkorg och mage.

Av misshandeln ska mannen ha fått skador i ansiktet och en revbensfraktur.

17-åringen har i båda fallen erkänt att han utdelat slag mot de andra männen.

Åklagare Ericka Olivares yrkade på att 17-åringen skulle dömas för misshandel samt för grov misshandel alternativt medhjälp till grov misshandel.

Under torsdagen meddelade Hudiksvalls tingsrätt att 17-åringen döms för två fall av misshandel.

Gärningarnas straffvärde uppgår till ett fängelsestraff på uppemot tio månader men med hänsyn av den åtalades ålder och att han tidigare är ostraffad bestämdes påföljden till ungdomstjänst i 100 timmar.

17-åringen ska även betala skadestånd på 7 600 kronor respektive 14 200 kronor till de två misshandlade männen.