Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms för vapenhot mot barnfamilj

Mannen hade ett gevär i handen och inte ett paraply, enligt tingsrätten.

I somras var tre vuxna och ett litet barn i ett naturområde i Bjuråker. En man i sällskapet tänkte göra en skulptur och började stapla stenar på varandra.

Det gjorde att en kvinna i huset intill tittade ut genom fönstret. Hon såg mannen hålla en sten i händerna och frågade vad han gjorde. Strax därefter sade hennes make att om inte stenarna återställdes skulle han hämta bössan.

Under rättegången för två veckor sedan berättade de tre besökarna att mannen kom ut med ett gevär. Mannen nekade till det och hävdade att han bara höll i ett paraply som försvar.

Tingsrätten tror dock på besökarnas samstämmiga uppgifter om att det var ett vapen. Domstolen skriver i domen att mannen visserligen hade rätt att avvisa personerna på sin mark, men att hans reaktion gick utöver vad som kan godtas.

"Den som har fått samhällets förtroende att inneha vapen har dessutom ett särskilt ansvar att se till att dessa inte används för annat än det ändamål de är till för." skriver Hudiksvalls tingsrätt.

Mannen döms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han ska också betala skadestånd till de fyra besökarna.

Två av de vuxna och barnet tilldöms 10 000 kronor i skadestånd, medan mannen som skulle stapla stenar tilldöms 3 000 kronor. Tingsrätten sänker hans skadestånd eftersom domstolen anser att han agerat provocerande mot den åtalade.