Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen om Yazan-mordet överklagas igen: "Ett komplicerat mål"

Artikel 6 av 6
Mordet på Yazan Alosh
Visa alla artiklar

Försvarsadvokat Jonas Granfelt är kritisk till hovrättsdomen om mordet på Yazan Alosh i Söderhamn. Nu tänker han överklaga till Högsta domstolen.

Förra veckan meddelades hovrättsdomen om knivmordet på 18-årige Yazan Alosh i Söderhamn i september 2015. Hovrätten fastställde domen, där en 18-åring fälldes för mord och dömdes till 2,5 års sluten ungdomsvård.

Läs mer: Hovrätten ser inga förmildrande omständigheter

Tonåringens försvarsadvokat Jonas Granfelt säger till Helahälsingland.se att hans klient är besviken och att de vill försöka få en ny prövning av fallet:

– Vi kommer självklart att överklaga detta till Högsta domstolen.

Advokaten är kritisk till hovrättens dom:

– Läser man den här domen blir det väldigt svårt att förstå att det här är en rättegång som har pågått i fem dagar. Man får närmast intryck av att den här rättegången genomfördes på en eftermiddag. Så ska det inte vara, framför allt inte i allvarliga brottmål.

Advokat Jonas Granfelt anser att domstolen inte har redovisat tillräckligt hur den har resonerat kring det som togs upp i hovrätten. Ett exempel är att under rättegången i hovrätten förde åklagaren fram en alternativ brottsrubricering, nämligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Det här är ett ytterst komplicerat mål. Det är många svåra överväganden som behöver ske innan man kan ta slutlig ställning. Det framgår inte på något sätt hur hovrätten har resonerat, säger Jonas Granfelt.

Se rekonstruktionen: Den mordåtalade visar sin version av knivbråket

Hovrättsrådet Mats Fällström är en av domarna vid Hovrätten för nedre Norrland. Han håller inte med om advokatens kritik.

– Vår dom hänger ihop med tingsrättsdomen. Vi gör ju samma bedömning som tingsrätten. Man behöver inte skriva om allt som tingsrätten har skrivit.

– Vi finner åtalet för mord styrkt, fortsätter Mats Fällström. Gör man andra bedömningar än tingsrätten har gjort, så ska man skriva utförligare.

Läs mer: Så resonerade tingsrätten om tonåringens straff

Hovrättens dom kan överklagas senast den 21 juni. För att ett mål ska tas upp i Högsta domstolen krävs prövningstillstånd, och det är mycket svårt att få.

Läs intervjun med familjen: Sorgen efter Yazan är fortfarande stor