Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd till tio års fängelse för mordförsök: "Mitt brott är grovt, det är därför jag hamnat här, det är helt rätt"

 
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Dörren av järn slöt sig bakom Stefan för tre år sedan. Dömd till tio års fängelse för mordförsök såg han slutet närma sig. – Jag hade inte tänkt sitta här så länge. Jag skulle ta livet av mig så fort jag kom till anstalten, säger Stefan.

Murarna är höga, säkerheten rigorös. Taggtråden ringlar sig mellan de cementgrå murarna och den ljusblå himlen ovanför Saltviksanstalten utanför Härnösand.

Superfängelset som byggdes efter ett antal uppmärksammade rymningar år 2004 har 126 platser. Här hamnar dömda för grova brott, ofta inledningsvis. Efter en tid kan de flyttas till anstalter med en lägre säkerhetsklass.

Stefan önskade att få komma till Saltvik.

– Eftersom jag skulle till en klass 1-anstalt fanns det bara tre alternativ för mig. Saltvik, Hall eller Kumla . Jag är från södra Sverige men ville klippa av allt och börja om, därför önskade jag att få komma till Saltvik, säger Stefan.

Fast tanken om att börja om var bara en av två möjligheter han övervägde. Under tiden som häktad hade Stefan planer på att ta livet av sig när han kom till anstalt.

– Ja, jag hade väl inte en tanke på att jag skulle leva. Men det där tog de ur mig. Jag har fått så otroligt mycket hjälp här. Nu vill jag vända på mitt liv, säger han.

Det är inte första gången han avtjänar ett fängelsestraff. Stefan hade dömts nio gånger tidigare, bland annat för våldsbrott, innan han dömdes till tio år för mordförsök sedan han skjutit en person med flera skott.

– Fast den erfarenhet jag hade av kriminalvården innan är inte jämförbar med det här. Då satt jag på en anstalt som knappt hade ett staket, och det här är den hårdaste av de hårdaste anstalterna. Mitt brott är grovt, det är därför jag hamnat här. Det är helt rätt. Om man gör en sådan sak som jag har gjort då ska man ha straff, punkt slut.

Under de år Stefan varit på Saltviksanstalten har han brottats med de tyngsta sidorna av livet som fängslad.

– Svårast är inlåsningen. Då är man ensam med sina tankar, säger han.

Klockan 18.45 stängs cellernas dörrar, de öppnas igen vid väckning klockan 07.00.

– Vissa får ångest när de blir inlåsta. Andra andas ut för då kan de slappna av, vara sig själva och inte behöva ha en mask, säger Elisabet Spangenberg som jobbar som lärare på Saltviksanstalten.

– Men de flesta känner nog som jag när det är inlåsning, säger Stefan.

Trots det lyfter han gång på gång upp fördelarna med sitt liv bakom murarna.

– Jag har fått prata med psykologer, pastorer och sedan är det skolan här. Skolan vill jag verkligen lyfta fram. Jag älskar skolan, säger Stefan.

Kärleken till skolan kom sent i livet. Först när han hamnade bakom låsta dörrar på en av landets säkraste fängelser upptäcktes lusten att lära och utveckla sitt skrivande.

– Hade jag kommit på det här tidigare skulle ni ha suttit och pratat med en professor nu, säger han.

Läraren Elisabet Spangenberg har en annan roll än kriminalvårdarna på anstalten.

– Jag har jobbat som vårdare förut och bemötandet mot mig blev helt annorlunda när jag började jobba som lärare. Det trots att jag möter samma klienter. På något sätt är inställningen att man inte ska prata så mycket med vårdarna men som lärare är man bara plus, säger Elisabet Spangenberg.

Skolan är uppskattad på anstalten, de 28 skolplatserna räcker inte till för alla som vill gå där.

– Just nu läser jag svenska, jag har gått en skrivkurs innan också. Förut skrev jag som man pratar och så hade jag ena handen i fickan när jag skulle skriva på en dator. Det tog mig 25 minuter att skriva min första mening på en dator här, säger Stefan.

Nu har han skrivit tre olika föredrag om alkohol och droger. Förhoppningen är att kunna föreläsa om det i framtiden.

– Jag skriver egna böner också. Jag har alltid varit troende men nu är jag frälst. Jag hittade Jesus här, han sitter också här inne på Saltvik, säger Stefan.

Han ser inte bara fängelsedomen som ett straff utan också som en chans till att börja om på nytt.

– Det finns hjälp att få här. För den som vill ändra sitt liv är det möjligt, säger Stefan.

BAKOM MURARNA:

Tomas har tillbringat en tredjedel av livet på kåken och grips ständigt: "Inte lär de mig något när jag sitter en månad"

Sysselsättning ett måste på anstalten – Anette leder arbetet: "Man blir mamma, pappa och psykolog"

Han ansvarar för säkerheten på superfängelset: "Många skulle bli förvånade om de såg vilka som jobbar här"