Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domare ville döma till fängelse för människorov – i stället frias mannen

Fördes Iggesundsbon bort mot sin vilja och utsattes för våld? Tingsrätten är oenig om vad som hände och friar den åtalade.

Den 31 mars hämtades en Iggesundsbo i sitt hem och åkte med en bekant från Uppsala söderut på E4. I höjd med Älvkarleby tog bensinen slut och polisen uppmärksammande männen som gick längs vägen.

Polisen upptäckte då att Iggesundsbon signalerade att han ville ha hjälp.

Det slutade med att Uppsalabon greps och åtalades för människorov, som är mindre grov. Han anklagades för att ha fört iväg Iggesundsbon, rispat honom på halsen med en kniv under bilfärden, slagit honom i ansiktet och hotat honom. Motivet ska ha varit en skuld.

Läs mer: Bilister upptäckte männen gåendes på E4

Under rättegången i Hudiksvalls tingsrätt berättade Iggesundsbon att den andre sa att han skulle få sitta i en källare och kontakta andra tills skulden var betalad via överföringar.

Den åtalade nekade till brott och hävdade att Iggesundsbon följde med frivilligt. Han berättade inför rätten att de skulle åka till Uppsala för att diskutera hur de skulle lösa skulden.

Läs även: Ett annat Iggesundsfall där två friades från människorov

Tingsrätten var oenig om hur mannen skulle dömas. Juristdomaren och en nämndeman ansåg att mannen skulle fällas, och dömas till fängelse i ett år och tre månader.

Två nämndemän ansåg däremot att bevisen inte räckte för att fälla den åtalade. Det var inte utrett om rispan på Iggesundsbons hals orsakats av en kniv och inte heller hade det tagits dna-prov på den kniv som Uppsalabon haft på sig när han greps. Dessutom ansåg de att det fanns frågetecken i Iggesundsbons berättelse.

I det här fallet fördelade sig rättens röster 2-2. I sådana fall gäller det beslut som är lindrigast för den åtalade. Mannen frias därför helt.

Domen kan överklagas till hovrätten inom tre veckor.

Läs även: Rättegång om människorov i Söderhamn - polis kallades till tingsrätten