Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domarbasen om korttidsutvisningar: "Det har blivit ett snedvridet perspektiv"

Den senaste veckans hårda kritik mot den nya regeln med korttidsutvisningar i division 5 har fått domarbasen Kjell Westlund att reagera.Han menar att debatten blivit helt snedvriden.– Man måste återigen aktualisera varför vi gör det här, och det är för att säkerställa att vi har domare som dömer i framtiden, säger han.

I en artikel förra veckan gick det att läsa om hur det jäser av missnöje bland Hälsinglands division 5-klubbar. Så här sade exempelvis Söderalas tränare Lars "Nåjde" Olsson:

– Det är dåligt på alla sätt och vis och det har inte med fotbollen att göra. Det ska spelas elva mot elva och regeln slår väldigt hårt. Jag har redan fått höra massor av exempel där det har slagit snett.

LÄS MER: Lugnare än väntat

Men enligt siffror och statistik som sporten tagit del av så är det inte så illa. Snittet för varningar ligger så här långt på 2,07 per match – att jämföra med 2,91 förra säsongen och 2,50 säsongen 2014. Håller det i sig kommer det innebära drygt 100 varningar mindre den här säsongen.

Och tittar man på hur enskilda lag drabbas så var det förra säsongen endast ett lag (Trönö) som låg under en varning per match. I år är det sju lag som snittar mindre än en varning.

– Det är långt myckt viktigare än att det bara är en korttidsutvisning. För om vi inte har folk som dömer matcherna så blir det ju inga matcher. Det har blivit ett lite snedvridet perspektiv om vi ser det här med domarögon, säger Kjell Westlund, som pratat med samtliga som dömer i division 5.

Bilden de ger är enbart positiv.

– Jag har haft kontakt med alla som dömer och de upplever att det inte är några protester längre. Det blir lugnare på matcherna eftersom man inte vill dra på sig en varning och utvisning för snack, säger Kjell Westlund.

LÄS MER: Klubbarnas krav – skrota förslaget

Dessutom så visar statistiken att varningarna är helt jämnt fördelade mellan hemma- och bortalag och att det endast är 20 procent av målen som kommer under spel i numerärt överläge.

– Om vi ska fylla på med domare så måste allt snack och det dåliga klimatet på planen bort, och det går med det här. Och om du frågar mig, vad är det som triggar snack? Jo, det är det hårda spelet. Men visst kanske det kan skruvas lite för att få allting helt bra. Men att gå in i dueller kan man fortfarande göra, säger Kjell Westlund.

LÄS MER: Inga invändningar från svenska fotbollförbundet

Bland domardistrikten i övriga Sverige så är man intresserade av Hälsinglands försöksprojekt med 15-minutersutvisningar. En mejlkonversation mellan de olika distrikten som sporten tittat på vittnar om stora problem med både fysiskt och verbalt våld mot domare i Sverige.

– Är det här något som kan förbättra arbetsmiljön för domarna så är det bra. Ska vi kunna rekrytera domare som trivs i sin arbetsmiljkö måste det verbala våldet bort, och i princip alla distrikt håller med om det, och på på den nationella domarkonferensen i höst kommer det här lyftas som den första punkten, säger Kjell Westlund.

– Det handlar om att säkerställa så att vi har domare i framtiden.