Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom om strypmord lindras

Hovrätten kortar fängelsestraffet.

Hudikmannen Stefan Nilsson för mord. Hovrätten för västra Sverige bedömer därmed straffvärdet något lägre än tingsrätten.

Det var den 27 juli i fjol som Hudikmannen Stefan Nilsson ströp sin pojkvän Jens Janzon i samband med ett gräl. Efteråt försökte han via Facebook och sms ge sken av att de befann sig utomlands.

Tolv dagar senare fann polisen kroppen under ett täcke i ett förråd i anslutning till pojkvännens bostad i Skoghall, söder om Karlstad.

Stefan Nilsson för mord i tingsrätten. Han till hovrätten i hopp om att frias eller åtminstone få en lindrigare dom.

Försvaret framförde att Hudikmannen inte varit medveten om vad han gjort, men hovrätten håller inte med om det och anser inte heller att det finns några förmildrande omständigheter. Däremot bedöms straffvärdet ligga på 15 års fängelse i stället för 16 år.

Tingsrätten ansåg att Stefan Nilsson visat stor hänsynslöshet när han satt över Jens Janzon och använde kraftigt våld mot hans hals under en längre tidsperiod. Hovrätten resonerar annorlunda i den frågan och konstaterar att i princip varje form av uppsåtligt dödande är extremt hänsynslöst.

Hovrätten anser inte att det är bevisat att Nilsson visat sitt offer en hänsynslöshet utöver det som redan ingår i dödandet.