Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom mot Arizona står fast

Råtallolja kan vara skadligt, enligt hovrätten.

Annons

I mars för ett år sedan dömdes Arizona chemical för ett oljeutsläpp. Det gällde en händelse i november 2008, då och vidare ner i vattnet.

Hudiksvalls tingsrätt dömde företaget att betala 60 000 kronor i en företagsbot. Företaget överklagade till hovrätten för nedre Norrland, som har prövat fallet.

Nu slår även hovrätten fast att råtallolja är ett ämne som kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa och djur. Mängden råtallolja som släppts ut till marken och vattnet - 300 liter - är så stor att skadan som kan uppstå inte bedöms ha ringa betydelse.

Även företagsboten på 60 000 kronor var rätt beslut, anser hovrätten. Domen kan överklagas till Högsta domstolen inom en månad.

Hovrättsdomen rör alltså ett mindre utsläpp än det som . Då läckte cirka 800 000 liter ut i vattnet från en trasig cistern på vid Långrörshamnen i Sandarne.

Åklagaren har väckt talan om företagsbot vid Hudiksvalls tingsrätt även i det fallet, men där handlar det om en betydligt högre summa. Han anser att företaget gjort sig skyldigt till miljöbrott och ska betala minst 5,5 miljoner kronor i böter.

Det är den största företagsbot som yrkats mot ett företag i Sverige, när det gäller brott mot miljöbalken. Det är ännu inte klart när den rättegången ska hållas.