Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom men ingen seger för Fikru Maru: "Inget känns helt säkert"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Det är inte läge att tala om framgångar eller segrar efter fredagens dom mot Fikru Maru. Vissterligen har rättsprocessen gått framåt men nu är det viktigast att han får vård. Den uppfattningen delar dottern Emy Maru med utrikesdepartementet.

– Det är blandade känslor just nu. Inget känns helt säkert, men det är åtminstone ett steg framåt i processen efter tre och ett halvt år, säger Emy Maru som finns på plats med sin pappa på sjukhuset i Addis Abeba.

Efter flera uppskjutna förhandlingsdatum har statsminister Stefan Löfven personligen engagerat sig i frågan. På fredagen meddelade Federal High Court i Etiopien dom mot den svenska hjärtläkaren Fikru Maru, som har en halvtidsanställning på Hudiksvalls sjukhus. Han befinns skyldig till mutbrott och påföljden mot honom kommer domstolen att meddela på måndag.

– Vi ser att rättsprocessen fortskrider. Men den andra delen som vi jobbat med är att Fikru Maru ska få vård och där är ett ord som används att det är akut, säger kansliråd Patric Nilsson på UD.

Läs mer: Beskedet från domstolen: Fikru Maru är skyldig

Han framhåller att det kan återstå mycket arbete för svenska myndigheter även efter fredagens besked. Vilka åtgärder det handlar om går däremot inte att uttala sig om förrän det blir klart att påföljden meddelas som utlovat på måndag.

– Klart att vi hoppas att det är slut i början på nästa vecka och att vi kan åka hem så pappa får vård, säger Emy Maru.

Men på fredagen är det inga svenska företrädare som vill spekulera i vilken påföljd som den etiopiska domstolen kan tänkas döma ut. Brottsrubriceringen är mutbrott och påföljden kan vara 7-15 år enligt etiopisk lag.

Läs mer: Ny lungkollaps för Fikru Maru: "Chansen att ingreppet lyckas minskar"

Men försvarsadvokaterna lyfter fram att det finns förmildrande omständigheter. Omständigheterna talar för att Fikru Maru enbart ska ha haft kännedom om att den tidigare tullminstern gjort sig skyldig till att ha tagit emot mutor. Den fängslade Fikru Maru har vidhållit att han är oskyldig, ända tills i september då han drabbades av en livshotande lungkollaps. Då bad han domstolen avkunna dom utifrån det material som parterna lämnat in.

På fredagen hade Fikru Maru suttit fängslad i 1 257 dagar utan dom. Han fängslades den 12 maj 2013 som en av runt 65 personer som berördes av en utredning om korruption riktad mot den tidigare tullministern i Etiopien. Marus inblandning i utredningen utgörs av att han inte kunde betala införselavgifter för fyra resväskor med sjukvårdsmaterial som han skulle ta med till den sjukvårdsklinik som han startat i Addis Abeba med stöd av svenska biståndspengar.

Händelsen inträffade redan 2011. Fikru Maru greps på flygplatsen men försattes några dagar senare på fri fot på initiativ av den dåvarande etiopiske tullministern. I det sammanhanget ska någon form av otillbörlig påverka på ministern ha skett, vilket Fikru Maru ska haft kännedom om enligt den etiopiska domstolen.

– Det finns många förmildrande faktorer, så rent teoretiskt har domstolen möjlighet att döma att pappa har avtjänat sitt straff under den tid han suttit fängslad, säger Emy Maru.

Svaret finns tidigast på måndag.