Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom i dag: Fortum får inte bygga nytt kraftverk i Ljusnan

Fortum får avslag på sitt överklagande för att bygga nytt kraftverk Edeforsen. Ett beslut som varken förvånar klagande eller motparter.

Annons

Under förmiddagen på fredagen kom domen från mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt som avslår Fortums överklagande för att få bygga nytt kraftverk i Edeforsen. I domen var den samlade bedömningen att Fortums planerade åtgärder skulle orsaka både tillfällig och kvarstående miljöpåverkan.

Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation är glad och lättad över beskedet.

– Ja det är jättebra, det var egentligen inga tvivel. I det här fallet var det uppenbart, och det är jätteskönt. Det skulle ha varit en skandal ur miljösynpunkt om de beslutat att gå på Fortums linje, säger han.

Fortums ägarrepresentant Hans Rohlin är besviken, men inte heller han är förvånad över domen.

– Det är ingen stor överraskning, men det är tråkigt och det slår mot både miljö och produktion. Det är dåligt för den biologiska mångfalden både globalt och lokalt, eftersom vi velat göra lokala miljösatsningar och samtidigt förnyelsebar energi, säger Hans Rohlin.

Fortum har ännu inte tagit ställning till alternativen för Edeforsens framtid. Antingen överklagar företaget mark- och miljööverdomstolens beslut och måste då ansöka om prövningstillstånd av Högsta domstolen.

– Eller så får vi renovera det befintliga kraftverket vi har i Edeforsen, säger Hans Rohlin.

Men det hoppas inte Jonny Mill (LB), som engagerat sig för älven både politiskt och genom Älvräddarna sedan länge.

– Jag skulle önska att man nu river ut och återställer älvsträckan, och i stället satsar på fiske och besöksnäring. Jag hoppas man öppnar upp och tar vara på den pärla och resurs som älven är, och att det här avslaget nu kan vara spiken i kistan för utbyggnadsplaner, säger han.

För Jonny Mill är beskedet om domen ett positivt steg i riktning mot att eventuellt med hjälp av EU-medel kunna satsa på fiske.

– Det vore fantastiskt om vi kunde få hit havsvandrande fisk i älven igen, säger Jonny Mill.

Hösten 2012 ansökte Fortum om att få ersätta den gamla kraftstationen i Edeforsen, som stod klar 1929, med ett större och effektivare kraftverk och samtidigt bredda och fördjupa kanalen från 40 till 220 kvadratmeter för att mångdubbla intaget av vatten.

Det sa mark- och miljödomstolen nej till under hösten 2014, något som Fortum överklagade till mark- och miljööverdomstolen.

Annons