Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom i bankhärva ligger fast

Svea hovrätt anser att överklagad fängelsedom i den så kallade bankhärvan inte ska ändras.

Den 26 juni i fjol dömde Nacka tingsrätt företagaren Lasse Isaksson till två års fängelse och mångmiljonskadestånd för inblandning i den så kallade bankhärvan.

Åtalspunkten var anstiftan till trolöshet mot huvudman.

Tingsrätten ansåg att Lasse Isakssons inställning var anmärkningsvärd när han försökte övertyga rätten om att han handlade i god tro när han var företrädare för bolag som lånade runt hundra miljoner kronor och drevs vidare trots att de var konkursmässiga.

Isaksson och en annan dömd Ljusdalsbo, Per Nygren (två år och sex månaders fängelse), drev tillsammans verksamheter med uppemot 250 anställda inom så skilda områden som åkeri på Åkarnas hus i Hudiksvall, call center i Ljusdal och ledningsmontage i Bollnäs.

I stort sett samtliga verksamheter hade dålig lönsamhet men kompanjonerna hade möjligheten att finansiera rörelsen genom lån som beviljades utan säkerhet av deras bankkontakt.

Det fanns en orubblig tro på att det bara var tillfälliga problem som behövde lösas innan rörelserna skulle visa lönsamhet och de kunde göra rätt för sig, förklarade de tre samfällt i tingsrätten.

Eftersom det ansågs med vara falska säkerheter som lån togs var åtalspunkten anstiftan till grov trolöshet mot huvudman, något som också rätten tog fasta på.

En bankchef, som också dömdes till fängelse i två år och sex månader av tingsrätten, möjliggjorde, enligt tingsrättens dom, lånen vid Svenska Handelsbanken.

Lasse Isaksson överklagade sin dom och yrkade på att Svea hovrätt skulle ogilla åtalet och förd skadeståndstalan eller i vart fall mildra påföljden och jämka skadeståndet.

Han har hävdat att han inte var medveten om vad det ledde till när han satte sin namnteckning på en del handlingar.

Skadeståndet till banken hamnade på 26,5 miljoner kronor för Isakssons del något som ska betalas solidariskt med bankchefen och Per Nygren.

Lasse Isaksson står också som solidariskt ansvarig i skadeståndet som bankchefen och Per Nygren dömdes till.

Svenska Handelsbankens skadeståndskrav ligger på 76 miljoner kronor.

I den så kallade bankhärvan var ytterligare tre personer åtalade. Samtliga friades av Nacka tingsrätt.