Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsmetall gav gemenskap i utanförskap

/
  • Nirvana 2002 med Orvar Säfström, Lars Henriksson och Erik Qvick i Edsbyn var ett av de riktigt tidiga banden inom dödsmetallen.

- Death metal breakade i Sverige vid ett specifikt tillfälle, Hultsfredsfestivalen -91 när Entombed spelade, berättar Orvar Säfström.

Ironiskt nog skedde det några månader efter att han själv slutade som sångare i bandet.

Annons

Många genres uppstår i storstäder och sprids till landsbygden. Men dödsmetallen var utbredd över landet redan från början. I Edsbyn fanns bandet Nirvana 2002 med Orvar Säfström, som i dag är känd som programledare/filmkritiker/spelskribent.

När dödsmetallen uppstod i slutet av 80-talet och början av 90-talet var det väldigt få personer som gillade och spelade dödsmetall.

- Det var små klickar av människor som sökte sig till varandra. Man åkte ned till Stockholm nästan varje helg efter ett tag. Det blev en gemenskap i utanförskap, berättar Orvar på telefon från hemorten Malmö.

Hans bana inom dödsmetallen började med ett fanzine (fan magazine) – en hemmaproducerad tidsskrift. Det kom bara ut i två exemplar under 1988, men det var ändå tillräckligt för att han skulle lära känna flera band.

Genom kontakterna spreds sedan demos – så kallad tapetrading.

- Man spelade in en demo, ibland i studio, ibland med en bandare i replokalen och så gjorde man ett kladdigt omslag. Det var ett hårt jobb att vara ung på den tiden. Man sprang hem för att se vad som kommit i brevlådan. Det var brev från Chile, USA – allt.

Kontakterna med musiker i Sverige och världen fick Orvar och två vänner att 1989 starta bandet Nirvana. Då gick de i nionde klass.

- Det fanns två centran i världen för death metal, Florida och Stockholm. Svenska tonåringar var med och drev det. Det är väldigt få förunnat att vara med om något sånt. Det var några korta år i Svenskt musikliv som skakade om mycket.

Nirvana blev så småningom Nirvana 2002, efter att det visat sig att ett (då ännu obskyrt) band i USA också hette Nirvana. Bandet spelade in sex låtar, men spelade aldrig live. Men Orvar fick stå på scenen ändå. Under en kort period var han sångare i Entombed och fick åka på turné i Tyskland.

Det var några månader innan Hultsfredsfestivalen, då Sveriges musikjournalister fick upp ögonen för dödsmetallen och plötsligt fanns Entombed på första sidan på flera tidningar.

- Och det fortsätter ju i dag. Många band harvar på i någon slags mellandivision, medan andra är jättestora. In Flames kom ju ur det här.

Och Nirvana 2002 har nu faktiskt också både kommit ut på skiva på ett amerikanskt bolag och spelat i Stockholm, i USA och i Finland.

Annons