Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nelly Östlund har avlidit

/
  • I juli 1991 fick Nelly Östlund ta emot Zornmärket i guld av Zornmärkeskommitténs ordförande Per Gundvall.
  • Med den här bilden fick luciakandidaten Nelly Östlund, då Wååg, folkets röster och blev Bollnäs första folkvalda lucia.

Hon blev den första kvinnliga riksspelmannen att få Zornmärket i guld. Och inför 7 000 jublande blev hon Bollnäs första folkvalda lucia.
Nu har Nelly Östlund somnat in, 94 år gammal.

Annons

Musiken gick som en röd tråd genom folkmusikprofilen Nelly Östlunds liv. Hon hade det i blodet från pappa Gustaf som spelade dragspel.

Det bemästrade även Nelly, men det var med fiolen som hon blev rikskänd. Nelly hade spelat fiol sedan hon var nio år gammal.

Hennes karriär tog fart på allvar när hon som 16-åring började spela med Hälsingeflickorna och senare Gilleflickorna. De var två av dåtidens stora orkestrar som drog mycket publik till folkparkerna.

Nelly hade snart turnerat i hela landet och framträtt i radio. Under andra världskriget var hon också fältartist och turnerade tillsammans med kända artister som Sigge Fürst och Elof Ahrle.

1945 gifte hon sig med riksspelmannen Folke Östlund och flyttade till Rossberga i Horndal, där maken hade jordbruk. De gav tillsammans ut många skivor med folkmusiklåtar.

Nelly Östlund fick därmed Dalarna som sin musikaliska bas och började bli omskriven i dalatidningarna.

I juli 1950 skrev Avesta Tidning om henne då hon under bygdestämman i Leksand fick Zornmärket i silver och blev riksspelman. "Den käcka f. d. hälsingetösen hanterade stråken med en sådan känsla och takt att de gamla fiolspelarna i Siljansbygden riktigt gladdes med henne." I artikeln beskrivs hon också som en av den hälsingska folkmusikens främsta krafter, för hennes föredömliga sätt att återge de gamla folkmelodierna.

I juli 1991 tilldelades Nelly Östlund Anders Zorns spelmansmärke i guld – den absolut finaste utmärkelsen en spelman kan få. Hon var den första kvinnliga spelmannen som fick utmärkelsen, för traditionsrikt, virtuost och personligt spel.

Efter ceremonin på Delsbostämmans 40-årsjubileum visade hon prov på sin skicklighet genom att spela en Bollnäspolska, Knuss-Olles Livstycke och hon fick stående ovationer av publiken.

Under 1980-talet fick hon själv vara med i Zorn-juryn och utse nya riksspelmän.

Bland Nelly Östlunds övriga utmärkelser finns "Årets Fridolin" i Avesta kommun 1999, Dalarnas landstings kulturpris samma år och 2004 års Spel-Stina-medalj.

För övrigt kan nämnas att det har gjorts en film om hennes liv, kallad Gnistrande spel.

Nelly Östlund var mycket engagerad i Avesta spelmanslag. Medlemmarna såg Nelly som en konstnärlig ledare och de träffades länge hemma hos henne var fjortonde dag.

På sin hemsida beskriver Avesta spelmanslag Nelly Östlund med följande ord: "Nelly är traditionsbärare av såväl hälsinge- som dalalåtar. Hon förenar traditionskännedom, stor repertoar och ekvilibristik med sinne för harmonier och en djupgående förståelse för musikens väsen."

Bollnäsborna minns henne kanske bäst som stadens allra första folkvalda lucia. Året var 1941 och bland tio vackra flickor röstades 21-åriga Nelly – som på den tiden hette Wååg – fram till ljusdrottning.

Det var aldrig något snack om saken. Nelly knep 1604 av de 4057 rösterna.

Det var hennes kusin Berta Hedberg som hade skickat in en bild på Nelly i smyg.

– Sedan när de ringde och talade om att jag hade blivit vald, då ringde de till vår granne Nisse Styf, eftersom vi inte hade någon telefon. Han blev så ivrig att han sprang i strumplästen hem till oss för att berätta det, han glömde totalt bort att han skulle ha skor på fötterna, berättade Nelly i Ljusnan 1991 och skrattade åt minnet.

1941 års luciafirande blev en stor succé i Bollnäs och mitt i blickfånget stod den mycket populära lucian Nelly Wååg. Firandet fick ett enormt genomslag, med över 7 000 personer som kantade gatorna för att få en skymt av ljusdrottningen och hennes tärnor.

Kortegen gick från församlingshuset och sedan via bland annat Hamre skola, Odenplan, Långgatan och Odengatan fram till museet. Där framträdde lucia och hennes tärnor vid julmässan, som aldrig tidigare hade lockat så mycket folk.

I godtemplarsalen gjorde Nelly sedan ett mycket bejublat framträdande, när hon spelade sin egen låt Lockbäcken på fiol.

Nelly Östlund föddes den 25 juli 1920. Hon växte upp i Lenninge utanför Bollnäs med mamma, pappa och lillebror John.

Även om hon bodde större delen av sitt liv i Dalarna försvann aldrig de hälsingska rötterna. Hon återvände så ofta hon kunde till sin hembygd, inte minst för att hälsa på lillebror John. Trots att det skiljde 13 år mellan syskonen hade de en mycket nära kontakt.

Nelly Östlund var pigg långt upp i åren. Vid 90 års ålder bodde hon fortfarande kvar hemma på gården i Horndal och skötte sig själv. Många imponerades av att hon utan problem tog mopeden för att handla i närmaste affär, tre kilometer bort.

Hon levde efter devisen att inget var omöjligt. Det var också i den andan som hon skaffade Facebook och var noggrann med att lära sig det senaste.

Till hennes intressen hörde matlagning, bakning och plockning av bär och svamp.

Nelly Östlund blev änka 1995. Den sista tiden bodde hon på äldreboende i Horndal.

Nelly Östlund avled den 8 januari. Hennes närmast anhöriga är sonen Bernt, döttrarna Margareta och Birgitta, barnbarn och barnbarnsbarn.

Annons