Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga Britt Larsson har avlidit

Inga Britt Larsson, Edsbyn, avled den 22 juli i en ålder av 96 år.

Annons

Hon var född och uppvuxen i Edsbyn som den äldre av två döttrar till Per och Elin Åkerlund. 1936 dog modern och fadern gifte senare om sig.

1943 gifte sig Inga Britt med Knut Larsson, även han från Edsbyn. Familjen fick tre barn. De bodde i en lägenhet precis söder om Folkets hem. Det passade bra när Inga Britt på 60-talet blev vaktmästare där, ett jobb som hon skötte i många år.

Först när barnen var utflugna, 1979, köpte Inga Britt och Knut ett hus. Där fick Knut äntligen den trädgård han hade längtat efter och Inga Britt var duktig på att ta hand om allting han odlade.

"Min mamma var skräddare och min mormor var skräddare", kunde Inga Britt berätta. Den talangen hade gått i arv till henne själv. Hon sydde om kostymer, fållade, lade upp och lagade.

Hon gjorde mycket jobb åt Sture Norin på Edsbyns Herrekipering. Ja, till och med yrkesskräddare kom ibland och undrade: "Kan du göra det här?" när något komplicerat skulle sys.

På 80-talet sydde hon på all reklam på tävlingsdräkterna åt Edsbyns IF:s bandylag. Det låg stora högar med kläder i hemmet och gick något sönder så lagade hon det.

På fritiden jobbade hon mycket för Röda Korset och skötte i många år deras utlåning av hjälpmedel - allt från kryckor till sjukhussängar. Förrådet låg i källaren till Gyllengården men Inga Britt förvarade också kryckor och andra mindre hjälpmedel i hemmet dit folk kunde komma och låna.

Inga Britt var även engagerad politiskt. Hon var aktiv inom Socialdemokraternas kvinnoklubb och satt under en period i kommunfullmäktige för partiet. Vid första maj-tåg i Edsbyn medverkade hon som fanbärare.

Inga Britt var inte bara duktig på att sy utan på allt slags handarbete. Hon virkade, stickade, vävde och var väldigt duktig på att knyppla. Ibland bad hon någon: "Kan du köpa några små dockor" och stickade sen kläder till dem. Hon virkade små rutor som hon sydde ihop till plädar till Röda Korset, det höll hon på med till hon var över 90 år, händig in i det sista.

Inga Britt Larssons närmast anhöriga är två söner med respektive, barnbarn och barnbarnsbarn.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons