Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henny Fager har avlidit

/

Henny Fager, pionjär och veteran inom socialdemokratin och i kommunpolitiken i Söderhamn, avled fredagen den 21 november. Hon blev 92 år.
Hon var Söderhamns starka kvinna under tio år i en tid då nedläggningarna började på allvar. När hon tillträdde som kommunalråd 1978 gjorde hon det som första kvinna i Norrland och tredje i Sverige.

Annons

Men att vara pionjär i det avseendet var inget Henny Fager själv imponerades av. Hon var mest stolt över att åstadkomma förändringar.

Det lokala, kommunala engagemanget var alltid viktigast för henne. Hon började med politik för att hon ville påverka och hjälpa människor som har det svårt.

Det hon själv var mest nöjd med, berättade hon i en intervju i samband med sin 85-årsdag, var att ha arbetat för barnstugorna. Barnomsorgen byggdes ut, eller rent av upp under Hennys tid. 1962 motionerade den socialdemokratiska kvinnoklubben med Henny Fager i spetsen om ett barndaghem. Vid ett extra stadsfullmäktigesammanträde togs beslutet att bygga barndaghemmet med 84 platser i kvarteret Björkriset, som senare blev Lillberget.

1970-talet då Henny Fager ledde det politiska arbete, var en jobbig tid. Det började med att Trähusfabriken lades ner och därefter avlöste nerdragningar och nedläggningar av företag varandra. Det var inte mycket kommunen kunde göra mer än att hoppas på avknoppningar och erbjuda lokaler.

I fallet Ljusne Kätting gick kommunen in med borgen, vilket orsakade en hel del oro. Henny Fager beskrev det själv i en intervju:

– Jag har legat sömnlös en natt. Det var natten de ringde för att tala om att Ljusne Kätting gick i konkurs. Jag var helt förtvivlad.

1987 lämnade hon heltidsjobbet i politiken men var fortsatt intresserad och hängde med vad som hände i Söderhamn. När hon fyllde 85 var hon med vid kommunfullmäktigesammanträdet och hyllades där.

1991 tilldelades hon Norrlandsbjörnen för sina insatser i samhällslivet. Tage Erlandermedaljen fick hon 1998 som tack för betydande insatser för partiet under flera decennier.

Henny Fager växte upp i Tevansjö, utanför Ramsjö i norra Hälsingland. Sedan hon flyttat till Lottefors upptäcktes hon av Edla Alm från kvinnliga socialdemokratiska föreningen.

Det var 1946 och Henny var 24 år. Hon hade följt med maken Henry som jobbade inom Kooperativa Förbundet. De kom att flytta dit arbetsgivaren ville och hamnade efter Konsumjobb för båda i Lottefors, Rengsjö och Östanbo, till slut i Ala och Söderhamn.

Under 1970-talet jobbade hon under många år på ABF som studieledare med regionalt ansvar.

Efter pensionen engagerade sig Henny mycket och ofta i sönernas, Sunes och Sven-Åkes familjer med barnbarn och barnbarnsbarn. Hon tyckte också mycket om att resa och gjorde det ofta med goda vännerna Ellnebo runt om i Europa.

Mer läsning

Annons